Jan van Leiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jan van Leiden
Født2. feb. 1509[1]Rediger på Wikidata
Zevenhoven
Død22. jan. 1536[1]Rediger på Wikidata (26 år)
Münster[2]
Beskjeftigelse
EktefelleElisabeth Wandscherer[3]
MorAlit Bockel
NasjonalitetNederland

Burene hengende fra Sankt Lamberti kirke

Jan van Leiden (født 2. februar 1509 fra Leiden, død 22. januar 1536 i Münster i Westfalen) eller Jan (Johann) van Leyden (egentlig Johann Bockelson eller Beukelszoon) var en tysk predikant og en av lederne for gjendøperne som i et års tid hersket i Münster.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Beuckelszoon ble født i nærheten av Leiden som uekte sønn av schultheiss Beukel Gerritsz[4] og tjenestepiken Aleke oder Alit, som faren giftet seg med etter at hans ektefelle døde. Jan vokste opp i fattigdom.

Han lærte seg skredderyrket og arbeidet i Flandern og England. Han vendte så tilbake til Leiden og giftet seg med enken etter en skipper. Som kjøpmann reiste han så vidt omkring som til Lübeck og Lisboa. Til slutt drev han et verdshus i Leiden, var mestersanger, rimdikter og skuespiller under byens festspill.

Møte med Døperne[rediger | rediger kilde]

I 1533 ble han kent med døperen (anabaptisten) Jan Matthijs og lot seg døpe av ham. Hans interesse for denne nye kristelige bevegelsen var allerede blitt vekket hos ham på et besøk i Münster da han hørte noen prekener av Bernd Rothmann.

Religiøst og politisk lederskap[rediger | rediger kilde]

Bockelson ble selv en karismatisk anfører blant døperne, og ble idolisert av sine tilhengere. Ifølge ham selv dro han til den tyske byen Münster i 1533, fordi han hadde hørt om byens predikanter. Han sendte bud etter Jan Matthijs, som hadde døpt ham. Etter sin ankomst ble Matthijs – som ble ansett for å være profet – leder av byen. Etter et mislykket militært angrep påskesøndag 1534, hvorved Matthijs ble drept, ble Bockelson konge av Münster inntil byens fall i juni 1535.

Han innførte et teokrati i Münster og opprettet en kommunalistisk og polygam stat. Ifølge visse kilder hadde Bockelson 16 koner, noe som skyldtes at han hadde innført en lov om at en ugift kvinne skulle gifte seg med den første som fridde. Da kvinner var tvunget til å gifte seg, konkurrerte mennene om å ha flest koner. Bockelson halshugget offentlig en av sine koner: Da byen ble beleiret av de tyske landfyrstene sies det at da en av konene hans spurte om tillatelse til å forlate byen, hogde han av henne hodet mens de andre konene hans danset og sang salmer.

Münsters hær ble slått i 1535 av biskop Franz von Waldeck, og Bockelson ble tatt til fange. I januar 1536 ble han sammen med Bernhard Krechting og Bernhard Knipperdolling torturert og deretter henrettet. De ble bundet til en pæle med en jernkrave med jernpigger, og kroppene ble i en time sønderrevet med rødglødende tenger. Deretter ble tungene revet ut, før de ble drept med en brennende kniv gjennom hjertet.

Likene ble heist opp i bur over Sankt Lamberti kirke i Munster og etterlatt for å råtne opp. Knoklene ble fjernet etter 50 år, men burene er blitt hengende inn i det 21. århundre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b CERL-ID cnp01463400[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ resources.huygens.knaw.nl[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Panhuysen, L.: Jantje van Leiden. Verloren Verleden, 2003. s. 8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]