Hopp til innhold

Jan Jacobszoon May van Schellinkhout

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jan Jacobszoon May van Schellinkhout
Født16. århundreRediger på Wikidata
Schellinkhout
Død17. århundreRediger på Wikidata
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende Rediger på Wikidata
NasjonalitetDe forente Nederlandene

Jan Jacobszoon May van Schellinkhout var en nederlandsk sjømann og oppdagelsesreisende.

Familie[rediger | rediger kilde]

May ble født i den lille landsbyen Schellinkhout, rett øst for byen Hoorn i Noord-Holland. Det later til at han var bror av Cornelis Jacobsz May, som var den første lederen i provinssammenslutningen Nieuw-Nederland på østkysten av det nordamerikanske kontinent.[1] De var fettere av Jan Cornelisz May, en sjøfarer som i deres samtid var meget mer kjent,[2] og som ledet flere ekspedisjoner for å utforske Nordøstpassasjen og mellom 1614 og 1617 foretok en jordomseiling sammen med Joris van Spilbergen.

Oppdagelsen av øya Jan Mayen[rediger | rediger kilde]

Jan Jacobsz May huskes best for å ha gitt sitt navn til øya Jan Mayen. Som medlem av en ekspedisjon sendt ut av Noordsche Compagnie besøkte May øya i juli 1614. Den meget ansette kartografen Joris Carolus var om bord, og laget en rapport som senere har gått tapt, samt et kart som fortsatt eksisterer. På dette kartet kalte han et av øyas nes for «Jan Meys Hoeck». I 1620 benyttet kartografen Willem Jansz Blaeu navnet på hele øya, selv om to andre nederlandske kapteiner – Jan Jansz Kerckhoff, som seilte for Noordsche Compagnie, men fikk sin økonomiske støtte fra privatpersoner, og Fopp Gerritsz, som seilte hadde engelskmannen John Clarke fra Dunkerque som sin oppdragsgiver – synes å ha ankommet øya en uke eller to før May.[3][4] De andre kapteinene later til å ha holdt oppdagelsen av øya hemmelig, muligens slik at deres selskaper kunne profittere på den uten å gi fra seg øyas posisjon til konkurrentene. Oppdagelsen gjorde det mulig for det nederlandske selskapet å benytte øya som hvalfangstbase i de neste 35 årene.[5]

Senere liv[rediger | rediger kilde]

Etter Mays oppdagelsesreise i 1614 ble han så sent som i 1623 navngitt som kaptein for et hollandsk krigsskip tilhørende Admiraliteit van het Noorderkwartier.[1]

May fikk en gate oppkalt etter seg i hjembyen Schellinkhout,[2] men han er ellers lite kjent i sitt hjemland, hvor navnet Jan Mayen ofte er antatt å være av norsk opphav.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Samuel Muller Geschiedenis van de Noordsche Compagnie., Gebr van der Post, 1874, fotnote på side 167 [1]
  2. ^ a b «De geschiedenis van Schellinkhout, periode 1601–1650.». www.geschiedenisschellinkhout.nl. Besøkt 1. oktober 2017. 
  3. ^ Holland, Clive (1994). Arctic Exploration and Development, c. 500 B.C. to 1915: an encyclopedia. New York: Garland. 
  4. ^ Hart, S. De eerste Nederlandse tochten ter walvisvaart (1957), s. 50. Hart opplyser at Gerritsz fikk øya i sikte den 28. juni 1613, da han var på vei til Spitsbergen. Men William Baffin (Markham [1881], s. 40-43), som var los ombord på det engelske krigsskipet Tiger, hadde møtt Gerritsz i farvannene utenfor Spitsbergen mellom 19. og 23. juni 1613, og dermed ville han bare hatt fem dager på å nå Jan Mayen etter å ha vært i land på Spitsbergen. Hart må enten ha tatt feil av datoen, eller Gerritsz, som gjorde sine nedtegnelser mange år etter hendelsen (i 1631), kan ha funnet på det han skrev om oppdagelsen.
  5. ^ Louwrens Hacquebord, “The Jan Mayen Whaling Industry” i Jan Mayen Island in Scientific Focus, Stig Skreslet (redaktør), Springer Verlag 2004