James Phipps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
James Phipps
Født1788[1]Rediger på Wikidata
Berkeley (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)
Død25. apr. 1853[2]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseGartner, research participant Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland

James Phipps (født 1788, død 1853) var en britisk mann som var den første som ble vaksinert mot kopper av Edward Jenner. Det skjedde 14. mai 1796, da Phipps var åtte år gammel.

Phipps antas å være født i 1788 i Berkeley sogn i Gloucestershire i England.[trenger referanse] Faren var en eiendomsløs dagarbeider som trolig arbeidde for Jenner fra tid til annen.

I 1796 fikk den unge jenta Sarah Nelmes kukopper under arbeid på farsgarden. Jenner tok puss fra et sår på handa til Sarah og overførte til James. Han hadde observert at budeier som hadde utvikla kukopper ofte ble spart under koppeepidemiene som herja, og ville nå prøve å smitte en frisk person med kukopper.

Jenner skriver: «På den sjuende dagen klagde han over smerter i armhulen, og på den niende følte han seg kald, mista appetitten og hadde en lett hodepine ... men på den tiende dagen følte han seg helt fin.»[trenger referanse] For å fullføre eksperimentet, tok Jenner den 1. juli sjansen på å smitte James med puss fra en koppebyll. Ingen sjukdom fulgte. Han gjentok forsøket noen måneder seinere, men James fikk ingen reaksjon.

I løpet av de neste tjue åra ble Phipps påført koppesmitte gjentatte ganger for å demonstrere virkninga av vaksinasjonen. I denne tida var han ansatt hos Jenner som gartnermedhjelper. Seinere fikk Jenner bygd ei stue til Phipps, som bodde svært dårlig.

Phipps bodde i stua med kone og to unger til han døde i 1853. Etter hans død gikk huset tilbake til den tidas eiere av Jenners gods. I 1966 ble det første Jenner-museet åpna i denne stua.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ collection.sciencemuseumgroup.org.uk[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ David V. Cohn, arkiveringsdato 12. desember 2012, arkiv-URL archive.is, pyramid.spd.louisville.edu[Hentet fra Wikidata]