Jakob Schmid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jakob Schmid under rettssaken i februar 1947

Jakob Schmid (født 25. juli 1886 i Traunstein, død 16. august 1964) var en tysk nasjonalsosialist som er særlig kjent for at han sto for arrestasjonen av Hans og Sophie Scholl fra den ikke-voldelige motstandgruppen Den hvite rose mens de delte ut løpesedler.

Schmid ble medlem SA i 1933 og i NSDAP i 1937. Han hadde siden 1926 arbeidet ved Ludwig-Maximilians-Universität München. Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen var han ansvarlig for ro og orden på universitetet, og var også en politisk kommissær. Klokken 11.00 om formiddagen 1943 observerte han at Scholl-søsknene delte ut løpesedler i universitetets atrium, og arresterte dem da de skulle forlate bygningen. Da universitetets rektor ikke var til stede, overleverte han dem til universitetets juridiske sjef som kontaktet Gestapo.

Selv benektet han å ha gjort annet enn sin plikt da han pekte ut Scholl-søsknene. Han hevdet han var uvitende om at Gestapo ville bli tilkalt, og om belønningen som var utlovet. Han påstod også at han hadde arrestert nasjonalsosialistiske ungdommer som hadde delt ut løpesedler og malt på veggene før 1933.

Han ble arrestert av amerikanerne allerede 11. mai 1945 og stilt for retten i 1946. Han ble dømt til fem års fengsel. Han søkte to ganger om benådning, noe som ble avslått begge ganger. Han ble løslatt i 1951 og levde resten av livet som pensjonist.