Jaffaporten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den tradisjonelle Jaffaporten
Den store Jaffaporten, hullet i bymuren, 2006.

Jaffaporten (hebraisk: שער יפו, Sha'ar Yafo; arabisk: باب الخليل‎, Bab al-Khalil, "Hebronporten"; korsfarernavn: Davidporten) er en av de sju fremste murportene i Gamlebyen i Jerusalem.

Navnet Jaffaporten er benyttet både for den historiske osmanske porten fra 1538 og for det store hullet ved siden av den i sør. Den gamle porten har form som middelaldersk porttårn med inngang formet som en L, noe som var sikret i begge ender (nord og øst) med tunge dører. Hullet i muren ble gjort i 1898 av de osmanske myndighetene for at den tyske keiseren Vilhelm II skulle ankomme byen i storstilt triumfprosesjon. Hullet i muren har siden gjort det mulig å kjøre bil inn i Gamlebyen fra vest.

Portens lokalisering er bestemt av byens topografi. Den står på det punkt hvor dalen som følger Jaffaveien møter bymuren på den øvre enden av en tverrgående dal, som halverer Gamlebyen i en grovt sett vest-øst-retning, mellom den nordvestlige ryggen og den sørlige åsen som er kjent som Sionfjellet.[1] I 2010 fullførte de israelske oldtidsmyndighetene (Israel Antiquities Authority, IAA) en restaurering og rengjøring av Jaffaporten i løpet av 2 måneder. Det var en del av prosjekt på 4 millioner dollar som begynte i 2007 for renovere Gamlebyens bymurer.[2] Oppussing inkluderte å erstatte brukne og ødelagte steiner, rense murene fra resultatet av tiår med bileksos, og sette inn igjen en detaljert arabisk inskripsjon som ble reist ved portens opprinnelige dedikasjon i 1593. Fragmenter fra kulehull fra kampene under den arabisk-israelske krig 1948 ble bevart av historiske grunner.[3] Arbeidet på infrastrukturen på innsiden av Jaffaporten avdekket også en antikk akvedukt fra 100- eller 200-tallet e.Kr.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kean, James (2004): Among the Holy Places: A Pilgrimage Through Palestine, Kessinger Publishing
  2. ^ «Jerusalem reopens Jaffa Gate after two-month renovation», Haaretz. 21. april 2010
  3. ^ «Jerusalem's Jaffa Gate is reopened», Jewish Telegraphic Agency. 21. april 2010
  4. ^ «The 1,800 Year Old High-Level Aqueduct of Jerusalem was Exposed Next to Jaffa Gate in the Old City» Arkivert 13. april 2018 hos Wayback Machine., Teacher Hebrew.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Jaffa Gate – kategori av bilder, video eller lyd på CommonsDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.