Jack Ruby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jack Ruby
FødtJacob Leon Rubenstein
25. apr. 1911[1]Rediger på Wikidata
Chicago
Død3. jan. 1967[2][3][4]Rediger på Wikidata (55 år)
Parkland Hospital
lungekreft
BeskjeftigelseForretningsdrivende, nattklubbeier Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
GravlagtWestlawn Cemetery[5]
Dømt forMord

Jack Leon Ruby (født Jacob Leon Rubenstein; 25. mars 1911, død 3. januar 1967) var en amerikansk nattklubb­eier i Dallas i Texas som drepte Lee Harvey Oswald, mannen som skjøt og drepte president John F. Kennedy i Dallas 22. november 1963.[6]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jack Ruby ble født i Chicago. Foreldrene var ortodokse jøder av polsk herkomst. De utvandret til USA i 1903 og bosatte seg i det jødiske området på Chicagos vestkant. Jack var nummer fem av i alt åtte barn.

Jack og hans søsken hadde en problemfylt barndom med flere opphold i fosterhjem. Begge foreldrene drakk og ble behandlet for psykiatriske lidelser på grunn av alkoholisme. Jack sluttet skolen i en alder av 16 år og ble del av det kriminelle gatemiljøet på West End. I denne tiden var han blant annet ærendsgutt for mafiabossen Al Capone.

Ruby arbeidet som agent for en forening som senere ble del av International Brotherhood of Teamsters. Han fikk offentlighetens søkelys på seg da fagforeningens leder, advokaten Leon Cooke, ble skutt og drept i desember 1939. Ruby ble ansett uskyldig. Til minne om Cooke tok Ruby navnet «Leon» som mellomnavn.

Ruby ble innrullert i flyvåpenet i 1943. Han arbeidet som mekaniker på ulike baser i USA inntil 1946. Da ble han dimittert og returnerte til Chicago.

Jack og hans brødre drev forretninger sammen. De skiftet navn fra Rubenstein til Ruby i 1947, fordi de fryktet at enkelte ikke ville gjøre forretninger med jøder. Brødrene kjøpte Jack ut, og han flyttet deretter til Dallas, hvor han begynte i nattklubbransjen sammen med sin søster.

Ruby var voldelig og asosial. Han bar revolver som beskyttelse når han hadde kontanter på seg. Den brukte han dessuten til å konfronterte folk som ikke kunne betale for seg, eller som plaget jentene hans. Han fikk tilnavnet «Sparky» (tennplugg) fordi han var impulsiv og aggressiv.

Fram til 1963 drev Ruby en rekke mindre vellykkede nattklubber samtidig som han drev som selger av ulike produkter. Han ble arrestert ni ganger for småkriminalitet, før han 24. november 1963 skjøt og drepte president Kennedys antatte drapsmann, Lee Harvey Oswald.[7]

Lee Harvey Oswald[rediger | rediger kilde]

Lee Harvey Oswald ble arrestert kort tid etter attentatet mot John F. Kennedy. Han jobbet i skoleboklageret der skuddene mot presidentens bilkortesje kom fra. Der fant politiet Oswalds gevær og tomhylser som senere ble knyttet til de kuler som ble avfyrt mot presidenten. De fant også hans håndavtrykk på våpenet. Oswald ble dessuten observert av vitner på gaten mens han skjøt, og det ble sendt ut signalement på attentatmannen. Oswald skjøt og drepte en politimann før han ble arrestert og ført til politihuset i Dallas. Der ble han forhørt mens han satt i varetekt. Det var mange personer til stede på politistasjonen mens dette pågikk. Oswald ble intervjuet av pressefolk da han ble ført til og fra vitnekonfrontasjoner.

På det tidspunktet da Kennedy ble myrdet var Jack Ruby i kontorene til Dallas Morning News hvor han leverte inn annonser for sine to nattklubber, The Carusel og Vegas. Vitner fortalte at Ruby ble meget oppbrakt over nyheten om at presidenten var myrdet.

Neste dag besøkte Ruby sin søster Eva Grant. De snakket om attentatet. Ruby var nedbrutt, fortvilet og sint. Senere samme kveld dro Ruby til politistasjonen og hørte på Oswalds pressekonferanse ved midnatt.

Det ble offentlig kjent at Oswald skulle overføres til fengsel klokken 10 neste dag.

En offentlig henrettelse[rediger | rediger kilde]

Oswald skulle overføres til fengsel søndag 24. november 1963 klokken 10. Pressen mente dette ville bli siste sjanse til å få et blikk av attentatmannen på lenge, og det var derfor stort oppbud av folk fra aviser, radio og tv.

Avhørene av Oswald dro imidlertid ut i tid. De ble avsluttet godt og vel en time etter planen. Først klokken 11.15 forlot Oswald forhørsrommet. Han ble ført til heisen som skulle bringe han til kjelleren, hvor den panserede bilen ventet på ham for transport til fengselet.

Ruby var på dette tidspunkt et helt annet sted. Han parkerte sin bil utenfor posthuset, hvor han skulle overføre penger til en av sine ansatte. Kvitteringen fra pengeoverførselen dokumenterer at dette skjedde klokken 11.17. Deretter dro Ruby direkte til politistasjonen, hvor han ubemerket gikk inn i garasjen gjennom nedkjørselen. Politimannen som sto vakt, var akkurat da opptatt av å få flyttet biler som sto foran inngangen.

I det samme kom heisen ned i kjelleren. Journalistene var klare. Fjernsynskameraene sto på. Fotografer tok bilder. Det var skarpt lys, og de som geleidet Oswald i håndjern, hadde vanskelig for å se. Akkurat i det øyeblikket steg Ruby fram med sin pistol. Han skjøt Oswald i magen med et skudd. Oswald skrek og falt sammen. Jim Leavelle og de andre politifolkene overmannet Ruby med det samme. Klokken var da 11.21.

Alt ble vist direkte på fjernsyn. Det var en offentlig henrettelse. Oswald ble fraktet med sykebil til Parkland Memorial sykehus, det samme sykehuset hvor president Kennedy døde to dager før. Oswalds liv sto ikke til å redde, og han ble erklært død klokken 13.07.

Mange konspirasjonsteorier ble født da Oswald døde.

Tilfeldighetenes spill[rediger | rediger kilde]

Det er mange som har pekt på Rubys tilknytning til mafiaen som forklaring på en konspirasjon mot president Kennedy.

På den annen side er det svært mange tilfeldigheter som gjør at Jack Ruby i det hele tatt kunne møte Oswald denne dagen:

 • Overføringen av Oswald ble forsinket 80 minutter på grunn av konfrontasjon med et nytt vitne
 • Jack Ruby var på posthuset og overførte penger klokken 11:17
 • Ruby gikk over til politistasjonen, hvor han slapp ubemerket inn mens vakten dirigerte trafikken utenfor
 • Akkurat i det Ruby kom inn i kjelleren ankom polititjenestemennene i heisen med Oswald
 • Ruby hoppet fram og drepte Oswald med et skudd klokken 11:21 – fire minutter etter at han var på posthuset

Det er derfor mye som taler for at Jack Ruby skjøt og drepte Oswald i et anfall av sinne. Hadde ikke forhørene blitt forsinket, eller hadde pengeoverførselen tatt litt lenger tid, så hadde Ruby aldri truffet Oswald. Det er mindre sannsynlig at det kunne være planlagt.

Rubys motiv[rediger | rediger kilde]

Jack Ruby ble arrestert umiddelbart etter attentatet. I det han ble ført vekk, sa han: «Jeg håper jeg fikk drept den jævelen (son of a bitch). Det vil spare dere for en masse arbeid» (a lot of trouble).

I avhørene fortalte Ruby at han ville skåne Jacqueline Kennedy fra å måtte komme tilbake til Dallas og møte Oswald i en rettssak.

Rubys venner fortalte at han regnet med å bli betraktet som «nasjonens helt» fordi han hadde «tatt» president Kennedys morder. De fortalte at det kom som et stort sjokk på Ruby da han ble siktet for mord, og at det virkelig gikk nedfor med ham da han forstod at han risikerte dødsstraff.

Mafiaforbindelsen[rediger | rediger kilde]

At Ruby hadde hatt forbindelser med mafiaen er dokumentert. Den mest sannsynlige forbindelsen er at Ruby drev forretninger som var innenfor mafiaens «interesseområde». Ruby kjente flere av mafiafolkene i Chicago, men dette var kontakter fra ungdomstiden. Ruby var både temperamentsfull og snakkesalig. Han ble av alle, politiet inkludert, oppfattet som en "småfisk".

Dommen[rediger | rediger kilde]

Ruby ble stilt for retten. Den 14. mars 1964 ble han dømt til døden for mordet på Oswald, men straffen ble senere omgjort. Han anket og fikk ny rettssak, men døde før ny behandling i rettssystemet.

Ruby dør[rediger | rediger kilde]

Ruby døde av blodpropp i lungene, en følge av lungekreften han hadde, mens han var innlagt på Parkland Hospital 3. januar 1967.

Han ligger begravet i Westlawn Cemetery i Chicago.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Find a Grave, besøkt 24. august 2019[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Jack-Ruby, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Find a Grave, oppført som Jack Leon Ruby, Find a Grave 911, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0748444, besøkt 12. august 2015[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Find a Grave, Find a Grave 911, besøkt 23. april 2023[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ «Jack Ruby | Biography & Facts». Encyclopedia Britannica (engelsk). Besøkt 22. januar 2019. 
 7. ^ Editors, History com. «Jack Ruby kills Lee Harvey Oswald». HISTORY (engelsk). Besøkt 22. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]