Jan Julius Lodewijk Duyvendak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra J.J.L. Duyvendak)
Hopp til navigering Hopp til søk
Duyvendak

Jan Julius Lodewijk Duyvendak (født 28. juni 1889 i Harlingen i Nederland, død 9. juli 1954 i Leiden) var en nederlandsk sinolog.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Etter filologiske studier Universitetet i Leiden orienterte han seg mot kinesisk språk under rettledning av Jan Jakob Maria de Groot. Årene 19101911 var han i Paris og studerte der under Édouard Chavannes og Henri Cordier.

Årene 19121918 var han nederlandsk ambassadetolk i Beijing, og deretter fikk han en stilling ved Universitetet i Leiden i 1919. Han foretok en rekke oversettelser av kinesiske tekster, som for eksempel Dao de jing. Han oversatte også en kinesisk politikers dagbok om bokseropprøret, som senere har vist seg å være et falskneri iscenesatt av Edmund Backhouse.

Under annen verdenskrig hjalp han personlig forfulgte jøder til å holde seg i skjul fra Det tredje rikes okkupasjonsmakt.

Innen astronomien er Jan Julius Lodewijk Duyvendak kjent for å ha hjulpet sin landsmann Jan Oort med å oversette kinesiske dokumenter om en «gjestestjerne» i året 1054: Det dreide seg ifølge Oort antagelig om en supernova.