Jōmon-kulturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gryende jōmonkeramikk (14 000–8 000 f.Kr.) Tokyos nasjonalmuseum, Japan.

Jōmon (縄文時代) var en steinalderkultur i Japan som oppsto ved slutten av den siste istiden for ca. 12 000 år siden. Det var en mesolittisk og neolittisk delvis nomadisk jegere- og samlerkultur.

Jōmonkulturen karakterisertes av keramikk dekorert med tauspor, og fra denne tiden har noen av verdens eldste kjente krukker blitt funnet. Det er antatt at jōmonkulturens keramikk ble framstilt av kvinner, slik tilfellet var med de fleste tidlige samfunn, særlig for tiden før keramikkhjulet ble oppfunnet.[1]

Menneskefunn fra perioden viser at dekorativ filing og uttrekking av tenner forekom, noe som indikerer at livet var organisert som en form for stammesamfunn. Trolig var jōmonfolket forfedre til Japans opphavsbefolkning ainofolket. En annen oppfatning er at folket på Okinawa skulle være deres senere slektninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jomon. Women's Japanese Prehistoric Jōmon Pottery» Arkivert 10. september 2015 hos Wayback Machine., Earlywomenmasters.net

Litteratur[rediger | rediger kilde]

japanstubbDenne japanrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.