Jørn Nielsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jørn Nielsen
Født5. juni 1960Rediger på Wikidata (60 år)
Gladsaxe kommuneRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Jørn Nielsen (født 5. juni 1960 i Gladsaxe), bedre kjent som Jønke, er en uoffisiell talsmann for motorsykkelklubben Hells Angels (HAMC) i Danmark. Jønke var med å stifte HAMC i Danmark i 1980, da hans motorsykkelklubb ble den første Hells Angels-klubben i Norden. Jønke har gjennom mange år fungert som foredragsholder og sjefredaktør for det skandinaviske motorsykkelbladet Scanbike. Han har i det siste stått i spissen for en rettssak som en gruppe motorsykkelmedlemmer i Vestre Fængsel vil anlegge mot Kriminalforsorgen.[1]

Kriminalitet[rediger | rediger kilde]

Jønkes kriminelle løpebane begynte i 1975, da han som 15-årig ble anholdt etter et slagsmål på en bar. I sommeren 1978 stakk han en mann ned på en bar på Bornholm, og ble idømt 2½ års ubetinget fengsel for knivstikkingen og han mistet videre sin jobb som følge av dette.[trenger referanse]

Jønkes første medvirkning til et drap fant sted i 1984, da han i forbindelse med et kriminelt oppgjør, som skulle bli kjent som den første rockerkrig, på egen hånd myrdet Henning Norbert Knudsen, også kjent som Makrel. Henning Knudsen var president for den rivaliserende motorsykkelklubben Bullshit. Drapet foregikk ved at Jønke skjulte seg utenfor Henning Knudsens bopel, sprang frem og avfyrte flere salver med en maskinpistol, mens Henning Knudsen og hans hustru satt i bilen sin. Hustruen rakk å flykte, og slapp fra attentatet med mindre skader.

Etter drapet flyktet Jønke til Canada, men ble in absentia idømt 16 års fengsel. I 1988 vendte han hjem til Danmark og påbegynte soningen. Under tiden i fengslet forsøkte medlemmer av Bandidos i 1996 å drepe Jønke ved skyting og håndgranater, men han overlevde angrepet.

Han ble prøveløslatt i 1998, men ble allerede i 2001 dømt for medvirkning til enda et drap, denne gang på et diskotek i Aalborg hvor han sammen med et HA-prøvemedlem drepte Flemming Jensen i forbindelse med et voldsomt slagsmål.

Han ble straffet med fire års fengsel, og det heter i dommens premisser at retten etter «en samlet vurdering anser det for bevist, at Jønke flere gange har sparket og trampet den liggende, værgeløse Flemming Jensen i hovedet og på overkroppen. Han var ukampdygtig, hvorfor angrebet må betegnes som af særlig rå og brutal karakter.»

Ved slutten av 2007 ble Jønke overfalt på Nørrebro i København, men ble selv anholdt for overfall på overfallsmannen. Frem til oktober 2008 satt Jønke varetektsfengslet. Etter å ha gjennomgått en mentalundersøkelse, ble det fastslått at han hverken var for syk eller farlig til å sone straffen.[2] 6. februar 2009 ble Jønke frifunnet for grov vold, men avgjørelsen ble anket av statsadvokaten, slik at saken kom opp på nytt i Østre Landsret. Her ble Jønke frifunnet 27. oktober 2009, men også denne dommen ble anket, nå av riksadvokaten og til høyesterett, som imidlertid 12. mai 2010 med dommerstemmene 3-2 stadfestet byrettens og landsrettens avgjørelse.[3]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Maria Bendix Olsen (17. februar 2009). «Jønke hives i retten igen». Nyhedsavisen. Besøkt 4. juli 2009. 
  2. ^ Søren Dalager Ditlevsen, Kristian Leider Olsen (7. februar 2009). «Eksperter kritiserer myndighederne i Jønke-sagen». Dagbladet Information. Besøkt 22. juli 2009. 
  3. ^ DR nyhederne - besøkt 12.5.2010