Jærmalere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jærmalere er en betegnelse på kunstmalere som har latt seg inspirere av landskapet Jæren. Jernbanen Jærbanen ble åpnet i 1878, og gjorde Jæren mer tilgjengelig for tilreisende. På denne tiden var flere kunstmalere aktive på Jæren. De bodde gjerne fast andre steder, men var på Jæren om sommeren. Jærmalere som Kitty Kielland og Nicolai Ulfsten var mye på Jæren, og malte landskapsbilder. Motiver som går igjen er jærstrendene med sanddyner, jærhus og torvtaking. Etterhvert har det like mye vært det spesielle lyset og den vide himmelen som har gitt den kunstneriske utfordringen.

Av nyere kunstnere, kan nevnes Oskar Sørreime (1919 – ), som i 1970 flyttet fra Stavanger til «Kvitlastova», et gammelt jærhus som var blitt flyttet og gjenreist på Varhaug, for å være der det meste av året for å male jærlandskaper. Han hadde brukt motorsykkel fra 1954 og bil etter 1961 for å komme lett til sine yndlingsmotiver. Hans uttrykk er kullstift og oljemaleri. Også andre kunstnere har vært aktive, slik at der trolig har vært kontinuerlig kunstnerisk aktivitet siden Kielland og Ulfstens dager.

I perioden etter annen verdenskrig og mot 1970 var jæren-motiver så populære blant folk flest, at enkelte satte i gang masseproduksjon av «ekte oljemalerier fra jæren». Kunstneren Roland Lengauer stilte i 1979 ut bildet «Gjærlandskap» der (g)jæren formelig eser ut av bildet og ut på den fine forgylte rammen. Etter det ble det vanskelig for de kunstnere som fortsatt mente at Jæren som motiv var kunstnerisk utfordrende.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hild Sørby: Jærmaleriet, fra landskap til visjon, Oslo 1983.
  • Hild Sørby: Oscar Sørreime (utstillingskatalog) Hå kommune og Universitetsforlaget ISBN 82-00-07179-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]