Iznogood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Iznogood (av engelsk is no good, «er ikke bra», i fransk original: Iznogoud) er en fransk tegneserie om en figur ved samme navn, med tekst av René Goscinny og tegninger av Jean Tabary. Historiene er oversatt til en rekke språk, blant annet norsk, og er også brukt i tegnefilmer samt filmer med virkelige skuespillere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Serien fikk sin debut i det fransk-belgiske magasinet Record den 15. januar 1962 under tittelen Les aventures du Calife Haroun el Poussah. Forfatterne så raskt at bifiguren burde gjøres til hovedperson, og serien endret navn til Iznogoud. I 1968 fikk serien fast plass i Goscinnys magasin Pilote.

Da Goscinny døde i 1977 bestemte Tabary seg for å fortsette arbeidet med serien, på samme måte som Albert Uderzo samtidig bestemte seg for med Asterix. Mens Goscinny-perioden var karakterisert av album sammensatt av flere korte historier utviklet Tabary serien i en ny retning, og gjorde hvert enkelt album til én lang historie, større og mer detaljert enn de tidligere historiene.

Serien ble ført til TV-skjermen i 1995 da en tegnefilmserie ble produsert. I Norge kunne man se serien på TV2 samt på barnekanalen Fox Kids (som byttet navn til Jetix den 1. januar 2005).

En spillefilm kalt Iznogoud: Calife A La Place Du Calife, med Michaël Youn og Jacques Villeret i hovedrollene, ble lansert i Frankrike i februar 2005.

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Serien utspiller seg i Bagdad, hvor Iznogood er storvesir til kalifen Haroun El Poussah, som spiller på navnet til den historiske kalifen Harun al-Rashid. Iznogoods eneste mål i livet er å kaste kalifen og ta hans plass. Dette kommer stadig frem gjennom hans berømte slagord, «Jeg vil være kalif i stedet for kalifen», som har fått en plass i fransk dagligtale for mennesker som gjerne vil være sjef. Iznogoods trofaste tjener, Al Muliman, assisterer ham alltid i planene.

Et typisk eksempel er når Iznogood oppdager «Veien til ingenting», en vei som leder tilbake til seg selv, og klekker ut en plan om å lure kalifen dit slik at han vil bli fanget for alltid. I sin iver etter å sette planen ut i livet og nå sitt livs mål glemmer Iznogood at han selv må komme seg ut. En annen plan involverer å fryse ned Kalifen, som må forkastes fordi det alltid er en varmekilde i nærheten.

Iznogood mislykkes alltid i sine forsøk på å bli kvitt kalifen.

Biroller[rediger | rediger kilde]

Goscinny og Tabary dukker av og til opp i serien som seg selv. I én episode benytter Tabary en magisk tidsmaskin i form av et skap, for å hjelpe Iznogood med å overta kalif-tittelen. I en annen episode får Iznogood tak i en magisk kalender som gjør det mulig å reise i tiden ved å rive av arkene. Han river av for mange ark, og transporteres til det 20. århundre, hvor han havner i Tabarys tegnestudio.

Andre tilbakevendende figurer er Sultan Pullmankar, kalifens nabo som beskrives som en nærtagende mann med stor hær. Iznogood forsøker ofte å gjøre Pullmankar sint, slik at han skal gå til krig mot kalifen, men heller ikke dette lykkes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]