Istana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Istana
Istana 20, Singapore, Jan 06.JPG
Historiske fakta
EierGovernment of Singapore
ArkitektJohn Frederick Adolphus McNair
Posisjon

Istana
1°18′28″N 103°50′35″Ø

Istana er den offisielle boligen og kontoret til presidenten i Singapore. Istana betyr palassmalayisk. Det er her presidenten er vertskap for sine statsgjester. Singapores president har også kontorer på Istana. Det ligger i en stor åpen park i det ellers urbaniserte Orchard Road-området.

Den 106 mål (0,4 km²) eiendommen var en gang en del av den omfattende muskatplantasjen på Mount Sophia. I 1867 (i kolonitiden) kjøpte den britiske regjeringen tomten og bygget en herregård som skulle bli det offisielle boligen til den britiske guvernøren. Dette varte fram til 1959 da Singapore ble gitt selvstyre, og guvernøren ble erstattet av Yang di-Pertuan Negara , som igjen ble erstattet av presidenten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kolonitiden, under britisk styre[rediger | rediger kilde]

Istana ble bygget i 1867-1869 på oppdrag fra Sir Harry Saint George Ord, Singapore første koloni-guvernør. Den var tidligere kjent som Government House.

Sir Harrys ønske om en statlig guvernørresidens kom med misnøyen ved å leie bolig på Grange Hill og Leonie Hill som guvernørene måtte ta til takke med. En tidligere guvernørens residens på Bukit Larangan (nå Fort Canning), en spinkel tømmerstruktur, var blitt revet for å gi plass til det nye fortet og ble aldri erstattet. Ords synspunkter ble møtt med mye motstand blant hans kolleger. Å bygge en residens som et palass og med tilsvarende kostnader ble ansett som for ekstravagant. Ord sto imidlertid på sitt, og til slutt kjøpte de 106 mål (0,4 km²) tomt fra CR Prinseps muskateiendom i 1867. Byggingen startet senere på året etter at tegningene var fullført i mars 1867.

Motstanden mot Ords opprinnelige planer syntes å ha fortapt seg etter at Government House ble ferdigstilt i 1869, noe som ble bekreftet i en rapport i The Straits Times den 24. april samme år,

[..]Det er mye bedre å ha et pent minne om ekstravaganse som stirrer oss i ansiktet, enn et minne om dårskap, med halvferdig, eller til og med dårlig avsluttet arbeid. Alle fordommer til side, ...det skal innrømmes at bygningen er vakker – den vakreste i en lang vei i «the Straits Settlements» ([red] de britiske territoriene i Sørøst-Asia) og en som vil være en pryd til stedet lenge etter at de som kjempet for og mot den ha gått bort.[...]

Den ble ferdig akkurat i tide før et besøk av hertugen av Edinburgh.

En liten «svanesjø» inne i parken til Istana.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

En japansk kanon utstill inne i Istana parken.

Under den japanske invasjonen i 1942, ødela bomber den lille seremonielle kanonene på trappen til Government House, og etterlot bygningen som ruin. Guvernøren, Sir Shenton Thomas og Lady Daisy Thomas, holdt seg lojalt i Government House med sine tjenere helt til siste øyeblikk. Da de endelig evakuerte, tok de med seg Union Jack (det britiske flagget) som hadde vaiet foran Government House og gjemte det omhyggelig under den japanske okkupasjonen. Bygningen ble senere okkupert av feltmarskalk grev Terauchi, sjef for den japanske hæren Sør, og generalmajor Kawamura, sjefen for Singapore Defense Forces.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Da Singapore oppnådde selvstyre i 1959, ble bygningen overlevert til regjeringen. Den ble da omdøpt til Istana. Yusof Ishak ble utnevnt til den første lokale statsoverhode (eller Yang di-Pertuan Negara på malay), og tok kontor i Istana. Bygningen ble omfattende renovert mellom 1996 og 1998 for å legge til mer plass og moderne bekvemmeligheter. Bygningen har i dag seks forskjellige rom brukt til seremonier og underholdning. Kontorene til presidenten og hans stab er også plassert i bygningen.

Nåtid[rediger | rediger kilde]

Siden den første guvernøren flyttet inn i 1869, har Istana vært offisiell bolig i 21 guvernørperioder (1869–1958), to Yang di-Pertuan Negaraperioder (1959–1965) og seks perioder med president (siden 1965), for ikke å nevne den japanske okkupasjonen av boligen mellom 1942 og 1945. I dag er Istana den offisielle residensen til presidenten i Singapore. Imidlertid har ingen presidenter bodd der siden 1959, ei heller noen statsråder. Villaene, som er ment å brukes for utenlandske statsoverhoder brukes også sjeldent. Istana-bygningen og parken rundt er åpne for publikum fem ganger i året; på feiringen av det nye måneåret, Deepavali, Hari Raya Puasa, arbeidernes dag og nasjonaldag. På første søndag i måneden, er det en vaktskifteparade, som er en populær offentlig begivenhet.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Istana Villaen

Istana er lik mange andre bygninger i neo-palladiansk stil fra det 18. århundre. Den er tegnet av britiske militære ingeniører i India. Den har et tropisk utseende, som et malayisk hus, omgitt av søyler, dype verandaer, jalousievinduer og panelte dører, for å fremme kryssventilering. Den sentrale 3 etasjers 28 meter høye midthuset dominerer bygningen.

Eiendommen inneholder også:

 • Sri Temasek, også bygd i 1869, for kolonisekretæren og var den offisielle residensen til statsministeren
 • The Annexe
 • Istana Villaen (1938)
 • The Lodge (1974)
 • Den japanske kanonen, presentert for Lord Louis Mountbatten etter den japanske overgivelsen i 1945
 • Myr Garden (1970)
 • Lily dammer
 • En ni hulls golfbane
 • Et gravsted av Bencoolenmuslimer, som kom til Singapore mellom 1825 og 1828, ligger på sørsida av eiendommen nær Orchard Roadinngangen

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • National Heritage Board (2002), Singapore's 100 Historic Places, Archipelago Press, ISBN 981-4068-23-3
 • Norman Edwards, Peter Keys (1996), Singapore – A Guide to Buildings, Streets, Places, Times Books International, ISBN 9971-65-231-5
 • President's Office, Istana, "The Istana"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]