Isskrape

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Isskraping av bakruten på en bil.
Isskrape av plast.

En isskrape er et redskap til å fjerne is fra flater som er plane i minst én retning. De brukes gjerne før kjøring på vinterstid når bilen har stått ute og bilvinduene har blitt tilfrosset med is, når man ikke har tid til å vente på at bilen blir varmet innvendig opp for at isen skal smelte.

Det er vanlig å ha minst en isskrape i biler i Norge, gjerne sammen med en snøkost.

Tap av førerkort[rediger | rediger kilde]

Det er forbudt å kjøre bil som har frontruten og/eller og de fremre siderutene tilfrosset i en grad som kan hemme sikten for sjåføren. Kjøring med dårlig sikt gjennom rutene grunnet snø, is eller tilhørende dugg kan føre til tap av førerkortet.[1]

Typer[rediger | rediger kilde]

Der er flere varianter av isskraper, både når det gjelder utforming og materialer.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Noen har form som et enkelt flak som ligner på et forvokst bankkort (for eksempel 10×10 cm, 6 mm tykt). Andre har skrapeegg som er festet til et håndtak. Noen har til og med en integrert vott rundt håndtaket. Mange har en vindusnal i tillegg, slik at den også kan fjerne dugg fra vinduets innside, og noen har integrert snøkost.

Skrapens materiale[rediger | rediger kilde]

Selve skrapebladet bør være i et materiale med en hardhet som er mykere enn glasset, men ikke så mykt at det samler opp støvkorn og skitt som kan feste seg og fungere som slipepapir.

  • Plast er det vanligste materialet til skrapebladet (og et eventuelt håndtak). Typisk brukes ABS-plast.[2] Disse kan fort bli sløve. Enkelte plastblandinger har en svakhet med at de kan knekke i stykker i kulde.
  • Messing[3] eller bronse er robust, har mindre fare for å sprekke i kulde, ruster ikke og holder seg skarp lenge.[4] Dersom metallet slites eller får skarpe kanter, kan det imidlertid være en risiko for å ripe opp vindusglasset.[5]

Isskraper må brukes med forsiktighet, slik at man ikke lager riper. Et ripete vindu kan medføre at en bil ikke blir godkjent i en periodisk kjøretøykontroll («EU-kontroll»), med påfølgende krav om at man må bytte vindu.

Annen bruk[rediger | rediger kilde]

Isskraper (eller eventuelt siklinger) brukes også til å fjerne is under ski med. Siklinger er laget av stål, og må brukes med nøyaktighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skrap vinduene eller mist førerkortet | NAF». nye.naf.no. Besøkt 20. juli 2022. 
  2. ^ «CAR ICE SCRAPER TEST - COMPARISONS. COM 2022» (engelsk). Reviews-test.com. Besøkt 20. juli 2022. 
  3. ^ «The 10 Best Car Ice Scrapers in 2022 (Including Brass and Plastic Models)». www.thomasnet.com (engelsk). Besøkt 20. juli 2022. 
  4. ^ «Best ice scrapers of 2022». Popular Science (engelsk). 26. februar 2021. Besøkt 20. juli 2022. 
  5. ^ «Ice Scraper, Ice Spray & Co - the next winter is coming!». tuningblog.eu (engelsk). 19. november 2019. Besøkt 20. juli 2022.