Isaac Leth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Isaac Leth
Født1857
Porsgrunn
Død1831
Arendal
Ektefelle Marthe Nilsdatter Willulmsen
Beskjeftigelse Stabshauptmann m.m
Nasjonalitet Norsk

Isaac Leth (født 1757 i Porsgrunn, død 1831 i Arendal) var en stabshauptmann, handelsmann, veier, maaler og vrager, visekonsul, og kaper. Han var medlem av distriktskommisjonen for Norges Vel for Nedenes amt og leder av Arendals Borgerlige Militære.

Isaac giftet seg med Marthe Nilsdatter Willulmsen 16. januar 1781. Marthe var datter av Nils Willulmsen, kjøpmann og tobakkspinner, "en av byens 6 mænd", og eide Høgedal gård i Arendal og Grimenes gård i Lillesand. Da Nils døde overtok Marthe Løvolds hus som faren eide. Hun bodde der i en periode sammen med sin ektemann inntil de flyttet til Det gamle politikammer. Issac og hustruen fikk 6 barn, inkldert Catharina Helmer Leth (1783-1869), som giftet seg med skipsreder, konsul og kjøpmann Morten Michael Kallevig.

Leth hadde offentlig kaperlisens, og eide sluppen og kaperfartøyet Admiral Tordenskiold, bygget i Lillesand av Anders Schrøder. Sluppen hadde en besetning på 22 mann, og en bestykning med to haubitsere og to vanlige kanoner. Leth eide også fullriggeren Kongen af Assianthe, som gikk i slavefart og ble ført av kaptein Ole Ugland.

Kilde[rediger | rediger kilde]