Isaac Leth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Isaac Leth
Født1757Rediger på Wikidata
Porsgrunn
Død1831Rediger på Wikidata
Arendal
BarnKitty Kallevig
NasjonalitetNorge

Isaac Leth (født 1757 i Porsgrunn, død 1831 i Arendal) var en stadshauptmann i Arendals Borgerlige Militære, handelsmann, veier, måler og vrager, visekonsul, og kaper. Han var blant annet medlem av distriktskommisjonen for Norges Vel for Nedenes amt.

Isaac giftet seg med Marthe Nilsdatter Willulmsen 16. januar 1781. Marthe var datter av Nils Willulmsen, kjøpmann og tobakkspinner, «en av byens 6 mænd», og eide Høgedal gård i Arendal og Grimenes gård i Lillesand. Da Nils døde overtok Isaac og Marthe Løvolds husTyholmen og de andre eiendommene som faren eide.

De bodde i Løvolds hus i en periode inntil de flyttet til Det gamle politikammer, et stenkast unna i samme gate. Issac og hustruen fikk seks barn, ett av dem var Catharina Helmer Leth (1783-1869), som giftet seg med skipsreder, konsul og kjøpmann Morten Michael Kallevig.

Leth hadde offentlig kaperlisens, og eide sluppen og kaperfartøyet Admiral Tordenskiold, bygget i Lillesand av Anders Schrøder. Sluppen hadde en besetning på 22 mann, og en bestykning med to haubitsere og to vanlige kanoner. Leth eide også en kort periode fullriggeren Kongen af Assianthe, som ble ført av kaptein Ole Ugland.

Kilder[rediger | rediger kilde]