Irish Transport and General Workers' Union

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Irish Transport and General Workers Union (ITGWU) var en irsk fagforening. Den ble grunnlagt av James Larkin i 1908 som en generell fagforening. De første medlemmene ble rekruttert blant medlemmer av National Union of Dock Labourers, en Liverpool-basert forening som Larkin hadde blitt ekskludert fra, men det kom raskt til medlemmer fra andre industrier.

ITGWU var sentral i Dublin-lockouten i 1913, og opprettet på grunn av sammenstøt med Royal Irish Constabulary og Dublin Metropolitan Police en egen milits, Irish Citizen Army (ICA). Gjennom militsen var foreningen aktiv under påskeopprøret i 1916. Lederen for ICA, James Connolly, ble henrettet for sin rolle i opprøret.

Da Larkin reiste til USA i 1914 tok Willam X. O'Brien over som leder, og var generalsekretær i mange år.

I 1924 grunnla Larking bror Peter en ny fagforening, Workers' Union of Ireland (WUI). Mange av medlemmene av ITWGU i Dublin knyttet seg til denne, men ITWGU forble den dominerende fagforeningen, spesielt utenfor Dublin. O'Brien og Larkin var bitre personlige fiender, og da Larkin og hans støttespillere kom inn i Labour Party igjen i 1940-årene fikk O'Brien splittet partiet og opprettet National Labour Party. Ytterligere en splittelse kom i 1945, da WUI gikk inn i Irish Trade Union Congress. ITGWU forlot kongressen, og etablerte den konkurrerende Congress of Irish Unions.

Fra 1950-årene foregikk det regelmessige forhandlinger om å slå sammen de to landsforeningene, og i 1990 gikk de sammen og opprettet Services, Industrial, Professional and Technical Union (SIPTU).