Irina Khazova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Irina Khazova
Irina Khazova by Ivan Isaev from Russian Ski Magazine.jpg
Født20. mars 1984 (35 år)
Sarov
Beskjeftigelse Langrennsløper
Nasjonalitet Russland
Utmerkelser Fedrelandets fortjenstordens medalje av 2. klasse
Sportlangrenn
Høyde170 centimeter

Iirina Viktorovna Khazova (russisk: Ирина Викторовна Хазова; født 20. mars 1984 i Sarov) er en russisk langrennsløper. Tidligere var hun kjent som Irina Viktorovna Artjomova, men da hun giftet seg tok hun navnet Khazova. Hun konkurrerer for skiklubben Dinamo, og har sin styrke i distanserenn, både i klassisk og fristil.

Khazova debuterte i verdenscupen i 2003, og hun tok sine første verdenscuppoeng i sitt andre renn. Under junior-VM i 2004 tok hun tre gullmedaljer, hvorav to individuelle. I desember 2004 gikk hun inn til en sjuendeplass på 15 km fristil, fellesstart, hennes første plassering blant de ti beste i verdenscupen. Hun kopierte denne plasseringen en gang i 2006, og begynte å plukke en god del poeng jevnt og trutt, uten at hun tok steget helt opp på pallen.

Mars 2007 ble Khazova tatt for bloddoping, og dermed utestengt for alle konkurranser frem til mars 2009. Det var i denne perioden hun giftet seg og skiftet navn. I sesongen 2009/10 var hun tilbake og allerede i det andre individuelle rennet, 10 km klassisk i Kuusamo, viste hun at hun var på et høyere nivå enn før utestengelsen. Hun ble nummer to bak finske Aino-Kaisa Saarinen, før hun vant 10 km fristil i Davos med nesten halvminuttet på svenske Charlotte Kalla.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]