Irene Dunne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Irene Dunne
Irene Dunne promo.jpg
Promobilde fra 1937.
FødtIrene Marie Dunn
20. desember 1898
Louisville, Kentucky, USA
Død4. september 1990 (91 år)
Los Angeles, California, USA
Gravlagt Calvary Cemetery
Ektefelle Francis Dennis Griffin (1928–1965)
Utdannet ved Chicago Musical College
Beskjeftigelse Skuespiller
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelse Kennedy Center Honors
Aktive år1922–1962
Nettstedhttps://www.irenedunnesite.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Irene Marie Dunne (født 20. desember 1898 i Louisville i Kentucky i USA, død 4. september 1990 i Los Angeles) var en amerikansk teater- og filmskuespiller og sanger.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dunnes far, Joseph Dunn, var inspektør for myndighetene i USA, og hans kone, Adelaide Henry, var en musikkpedagog fra Newport i Kentucky.[trenger referanse] I 1909, da Dunne var elleve år gammel, døde hennes far.

Skuespillerinne[rediger | rediger kilde]

Dunne vant et stipend til Chicago Musical College, men hennes operadrømmer tok slutt da hun gikk miste av en uttaking.[trenger referanse] Hun turnerte til å begynne med sammen med et selskap og spilte musikalske komedier. Hennes Broadwaydebut kom i 1923 og hun hadde hovedrollen i mange musikaler. Senere gikk hun til filmen.

Dunne ble nominert fem ganger til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, for sine rolletolkninger i filmene Cimarron (1931), Theodora slår sig løs (1936), Hvor har du vært i natt? (1937), Stevnemøte (1939) og Vi kan stole på mamma (1948). Hun ble inkludert på International Best Dressed List Hall of Fame i 1958.

I 1957 utnevnte president Dwight David Eisenhower Dunne til en av fem alternative amerikanske delegater til FN i anerkjennelse av hennes mange veldedige gjerninger og interesse for diverse konservative katolske og republikanske formål.[trenger referanse] I 1965 ble hun valgt inn som styremedlem i Technicolor, som den første kvinne noensinne valgt inn i dette styret.

Dunne hadde datteren Mary Frances (født Anna Maria Bush) sammen med ektemannen Francis Dennis Griffin. Datteren ble adoptert i 1938 fra et sykehus for hittebarn i New York.

Dunne døde fredelig i sitt hjem i Holmby Hills i Los Angeles i 1990.

Hun ble gravlagt på Calvary Cemetery i East Los Angeles i California. Hennes personlige papirer blir oppbevart ved University of Southern California. Dunne ble tildelt en stjerne ved Hollywood Walk of Fame som ligger ved 6440 Hollywood Boulevard.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Wold, Ragnar; Bech, Leif-Erik (1957). Filmens stjerner. Schibsted. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]