Irakli Zurab Kakabadze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Irakli Zurab Kakabadze
Født10. mai 1969[1]Rediger på Wikidata (54 år)
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetGeorgia
UtmerkelserOxfam Novib/PEN Award

Irakli Zurab Kakabadze (født 1969 i Georgia i daværende Sovjetunionen), er en georgisk forfatter og journalist. Han begynte å skrive allerede som 12 åring. Som 19-åring ble han politisk interessert og begynte å arbeide i den Nasjonale Frigjøringsbevegelsen. Han begynte der å skrive om sosiale og politiske forhold i hjemlandet.

I 1990 fikk han prisen Best Literary Creation for romanen "Allegro or the Chronicle of one year" fra det Georgiske tidsskriftet Tsiskari. Fra 19912001 oppholdt han seg i USA hvor han blant annet virket som journalist i The Tbilisi newspaper i New York og som FN korrespondent for Voice of America. Under hans tid i USA studerte han til Master i konfliktanalyse og konfliktløsning ved George Mason University.

I 2001 dro han tilbake til Georgia, for å jobbe som redaktør i bladet Peace Times i Tbilisi.

Irakli er en multikunstner som har samarbeidet med en rekke forfattere og artister for å etablere prosjekt som Polyphonic blues band og teatergruppen Theater for Change.

29. juni 2006 ble flere medlemmer av det "Egalitarian Institute" arrestert på ordre fra Tbilisi appeldomstol mens de demonstrerte utenfor domstolen. Han ble arrestert flere ganger for å kritisere myndighetene, og vennen og kollegaen Irakli Charkianai døde under mystiske omstendigheter. Irakli Kakabadze er hedret med "International Helman Award" i USA for skuespillet "Candidate Jakola" og per 2008 lever fortsatt i eksil i New York.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nplg.gov.ge[Hentet fra Wikidata]