Hopp til innhold

International Commission of Jurists

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
International Commission of Jurists
Stiftet1952
LandSveits
HovedkontorGenève
FormålMenneskerettigheter
UtmerkelserFNs menneskerettighetspris (1993)
Den europeiske menneskerettighetsprisen
Erasmusprisen (1989)
Light of Truth Award (2013)
Donasjoner0 euro (2020)
Omsetning9 175 066 euro (2020)
Nettstedwww.icj.org (en)

International Commission of Jurists (ICJ) er en ikke-statlig organisasjon for jurister. Organisasjonen arbeider for menneskerettigheter og rettssikkerhet i hele verden. ICJ sender observatører til retterganger der rettssikkerheten står på spill og bedriver påvirkningsarbeid mot regjeringer og internasjonale organisasjoner, så som eksempelvis FN og Europarådet. Organisasjonen gir også ut tidskrifter og publiserer pressemeldinger.

Hovedkontoret for det internasjonale sekretariatet ligger i Genève.[1] ICJ består av 60 jurister fra ulike land, og organisasjonens menneskerettighetsarbeid har fått bred internasjonal anerkjennelse. ICJ stod bak Declaration of Delhi, som var en erklæring om rettvesenets prinsipper utarbeidet av 185 jurister fra 53 ulike land som møttes i New Delhi i 1959. ICJs medlemmer representerer ikke de land de kommer fra, men arbeider sammen i for «the upholding of the rule of law and the legal protection of human rights». Idag har ICJ ca. 80 nasjonale underavdelinger og tilsluttede ideelle organisasjoner i et nettverk som strekker seg over hele verden. Medlemmene i disse underavdelingene og organisasjonene er i all hovedsak jurister eller jusstudenter.

Historie[rediger | rediger kilde]

ICJ ble stiftet i 1952 i Berlin till minne om den vesttyske juristen og menneskerettighetsforkjemperen Walter Linse. Han var blant annet leder av foreningen Free German Jurists. Den 8. juli 1952 ble Walter Linse arrestert av østtyske etterretningsagenter som overleverte ham til Sovjetunionen etterretningstjeneste KGB, som anklaget ham for spionasje og antisovjetisk propaganda. Han ble henrettet i Sovjetunionen ett år senere, til tross for sivile protester og offisielle protester fra blant andre daværende forbundskansler Konrad Adenauer. Dette ledet til at en gruppe jurister startet en organisasjon som har som formål å forsvare menneskerettigheter gjennom å arbeide for rettssikkerhet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om oss». ICJ Norge. Besøkt 13. desember 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]