Internasjonale maritime signalflagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Signalflagg på «Gladan» og «Falken», Ystad 5. august 2015.

Internasjonale maritime signalflagg er betegnelsen på bestemte flagg som benyttes maritimt, dels for å angi bestemte bokstaver og dels for å angi en bestemt kode (melding) ved heising av et enkelt flagg. De internasjonale maritime signalflagg er en del av den internasjonale maritime kodeboken, og er utarbeidet av International Maritime Organization. I forbindelse med en regatta kan flere av disse flaggene, og kombinasjoner av dem, brukes for å signalisere andre meldinger. Da gjelder flaggene kun for båter omfattet av arrangementet, og flaggenes betydning er da fastsatt i Kappseilingsreglene.

Flagg og kodebetydning[rediger | rediger kilde]

* [1]

1-Unaone.svg 1 2-Bissotwo.svg 2
3-Terrathree.svg 3 4-Kartefour.svg 4
5-Pantafive.svg 5 6-Soxisix.svg 6
7-Setteseven.svg 7 8-Oktoeight.svg 8
9-Novenine.svg 9 0-Nadazero.svg 0

Code and answer pennant Substitute 1st pennant Substitute 2nd pennant Substitute 3rd pennant

Signalflaggene N og C sammen benyttes som nødsignal.

Anmerkning:

  1. Når signaler med bokstaver merket *) gis med lyd, må dette bare være i samsvar med de internasjonale regler til forebygging av sammenstøt i sjøen, reglene 34 og 35 idet man godtar at lydsignalene «G» og «Z» fortsatt kan bli brukt av fiskebåter i umiddelbar nærhet av andre fiskefartøyer.
  2. Signalene «K» og «S» har sine egne betydninger som landingssignaler for små båter med mannskap eller personer i nød. (Internasjonal konvensjon om sikkerhet for menneskeliv til sjøs, 1974 Kapittel V, regel 16.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]