Interflora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Interflora er verdens største og eldste blomsterorganisasjon grunnlagt i 1908. Over 50 000 blomsterbutikker i mer enn 150 land er tilknyttet organisasjonen.

Blomsterformidling blir til[rediger | rediger kilde]

Rundt 1900 drev to brødre, M. Hüber, blomsterforretning på hver sin kant av Berlin. En dag fikk den ene av dem en ordre til en mottager som bodde i nærheten av brorens forretning. I stedet for å ta ordren selv, sendte han den til brorens forretning. Dermed var frøet sådd, og i 1904 var 88 tyske blomsterhandlere med i den nystiftede Verband Deutscher Blumengeschäftsinhaber.

«Si det med blomster»[rediger | rediger kilde]

Ideen ble så tatt opp av amerikanske blomsterhandlere, som etablerte bevegelsen ”Say it with Flowers”, under navnet Florist’s telegraph Delivery Association (F.T.D) Den tyske og den amerikanske organisasjonen utviklet seg parallelt, men det skulle bli den amerikanske som satset mest på reklame og medlemsverving. I 1919 hadde FTD allerede over 600 medlemmer, hvorav 6 var utenlandske. En enorm utvikling var i gang.

Især president Woodrow Wilsons innføring av morsdag i 1914 bidro til aktiviteten.

Verdens største blomsterorganisasjon[rediger | rediger kilde]

Siden den gang har kjeden utviklet seg til å ha rundt 50 000 blomsterbutikker i ca. 150 land som medlemmer. Kjeden leverer ca. 32 millioner blomsterhilsener hvert år. Formidlingsformen kalles gjerne «Floragram». Navnet henger igjen fra den tid kontakten butikkene imellom var per telegraf.

Interflora i Norge[rediger | rediger kilde]

I 1915 ble den første spiren i Norge sådd. Da fikk blomsterhandler og gartner Iver J. Moum i Trondheim et brev fra en blomsterhandler i Detroit med bestilling på to blomsterdekorasjoner. Det var det aller første «Floragram» i Norge. I 1926 ble forløperen til dagens Interflora stiftet i Norge. Fra da har utviklingen gått fort. I dag består Interflora i Norge av ca. 350 blomsterbutikker. I 1995 etablerte man en av Norges aller første nettbutikker. I dag er www.interflora.no en av Norges aller største salgskanaler for blomster.

Alle butikkene i Interflora Norge er tilsluttet Interflora Inc., verdens største blomsterleverandør. Interflora er eiet av blomsterhandlerne selv, og det betyr at de selv bestemmer hvordan organisasjonen skal drives.

Interflora arbeider sammen med Norsk Blomsterhandlerforbund om utviklingen av blomsterdekoratørfaget. Som blomsterdekoratør er det ikke bare binderiet som teller, men også det å kunne drive butikk på en forsvarlig måte, både økonomisk, markedsførings- og ledelsesmessig. Sammen har NBF og Interflora derfor utviklet en rekke kurs og opplæringstilbud for medlemmene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]