Intelligenzaktion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Offentlig henrettelse av 25 fremstående borgere fra Bydgoszcz 9. september 1939. Likene fikk ligge på bakken i seks timer for å innjage skrekk blant folk.
Henrettelse av polakker utført av SS Einsatzgruppen 20. oktober 1939 i Kórnik.
Henrettelse i skogen ved Piaśnica, en del av Sonderaktion Pommern. Omkring 12 000 personer ble drept i Piaśnica av Volksdeutscher Selbstschutz.

Intelligenzaktion (1939–1940) var en tysk kampanje med massehenrettelser rettet mot de polske eliter, fremfor alt intellektuelle, gjennomført i de deler av Polen som var annektert av Det tredje rike. Den ble fulgt av AB-Aktion som hadde som mål å likvide polsk intelligentia i Generalguvernementet, den del av Polen som ikke var blitt innforlivet med Tyskland.

Under aksjonen ble det planlagt og gjennomført metodiske mord på omkring 50 000 personer med intellektuelle yrker og ledende stillinger i samfunnet. Ytterligere 50 000 ble sendt til konsentrasjonsleirer der bare en lav andel overlevde. Henrettelsene ble gjennomført mellom september 1939 og april 1940 i forskjellige deler av av Polen. Omkring 61 000 av ofrene kom fra særskilte navnelister som var blitt satt opp i forkant.

Intelligenzaktion var et viktig ledd i gjennomførelsen av Operation Tannenberg som gikk ut på å sikre tysk overhøyhet over Polen. Sluttmålet var, ifølge den den nazistiske Generalplan Ost, at det nye Stortyskland skulle strekke seg helt til Uralfjellene. De slaviske folk i området skulle drepes, fordrives, slavebindes eller germaniseres.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Adolf Hitler hadde besluttet at de polske eliter kunne få polakkene til å være ulydige mot sine nye tyske herrer og derfor måtte elimineres i preventiv hensikt.

Sonderfahndungsbuch Polen – lister over 60 000 presumtive ofre for Intelligenzaktion.
Sonderfahndungsbuch Polen – bokstaven "G". Forkortelser: EK (Einsatzkommando) og EGr (Einsatzgruppen)

De polske samfunnseliter ble i nazistisk raseteori ansett å trolig være av tysk blod ettersom deres dynamiske lederskap stred mot «den slaviske fatalisme», men det å utrydde slike elementer var like fullt nødvendig ettersom deres patriotisme kunne inspirere til motstand mot den tyske overhøyhet. Dessuten måtte intet tysk blod tjene en fremmed nasjon. De intellektuelles barn skulle tas fra foreldrene og germaniseres. Dette skulle hindre at en ny generasjon polske intellektuelle oppstod.

Gjennomføring[rediger | rediger kilde]

Aksjonen ble gjennomført av SS' paramilitære dødspatruljer, Einsatzgruppen, og den tyske minoriteten i Polens paramilitære Volksdeutscher Selbstschutz.

«Generalguvernementet er vår arbeidskraftsreserve for enklere arbeider (teglbruk, veinygging osv osv). (…) Man må uvilkårlig feste oppmerksomhet ved det faktum at det ikke kan finnes noen «polske herrer»; der man finner finnes polske herrer, og jeg bryr meg ikke om hvor hardt det lyder, må de drepes (…) derfor må alle representanter for den polske intelligensia drepes.» Nedtegnelser av Martin Bormann fra et møte i Berlin i oktober 1940 med Adolf Hitler og Hans Frank, generalguvernør for den okkuperte del av Polen.

Målet med aksjonen var å eliminere de polske samfunns eliter, som ble bredt definert: adel, intellektuelle, lærere, entreprenører, personer aktive i lokalsamfunnet, militærr veteraner, medlemmer i folkebevegelser, prester, dommere, politikere og alle med høyere utdannelse. Folk ble arrestert med hjelp av en liste over «rikets fiender» – Sonderfahndungsbuch Polen, som var blitt sammenstilt allerede før krigen av personer fra den tyske minoriteten i Polen i samarbeid med den tyske etterretningstjeneste.

Regionale aksjoner[rediger | rediger kilde]