Intelligence Corps (British Army)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Intelligence Corps (British Army)
Basisdata
Aktiv1914–29; 1940–
MottoManui Dat Cognitio Vires
LandStorbritannia
Etablert1914
Typevåpenart
Størrelse7 bataljoner
HovedkvarterRAF Chicksands
Operativt oppdrag
Oppdragmilitær etterretning
Konflikterannen verdenskrig m.fl.

Intelligence Corps er en våpenart i British Army med ansvar for innhenting, analyse og distribusjon av militær etterretning, og også for kontraetterretning og sikkerhet.

Korpset ble først dannet i august 1914 og besto opprinnelig utelukkende av offiserer og deres tjenere. Under Den irske uavhengighetskrigen ble offiserer fra Intelligence Corps brukt i en mislykket operasjon for å nedkjempe Irish Republican Army. Kairo-gjengen besto i det vesentligste av offiserer fra Intelligence Corps. På Bloody Sunday i 1920 ble tolv av disse offiserene snikmyrdet på ulike adresser av Michael Collins’ «indre sirkel». På grunn av dette og andre lignende misgrep, ble Intelligence Corps oppløst i 1929.[1]

Under annen verdenskrig, 19. juli 1940, ble et nytt Intelligence Corps opprettet ved Army Order 112, og har siden fortsatt å eksistere. British Army hadde vært uforberedt på å innhente etterretning for deployering til Frankrike. Korpset trente sine operatører i fallskjermhopping ved RAF Ringway, og de ble deretter sluppet over Frankrike som del av Special Operations Executive (SOE). Offiserer fra Intelligence Corps var involvert i opprettelsen av den svært effektive Long Range Desert Group, og korpsets offiser oberstløytnant Peter Clayton var en av fire grunnleggere av Special Air Service (SAS). Rundt 40 prosent av British Armys mannskap ved Bletchley Park var fra Intelligence Corps.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 7. august 2015. Besøkt 11. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]