Inspire (magasin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Inspire er et engelskspråklig internettmagasin som hevdes å være utgitt av terrororganisasjonen Al-Qaida fra Den arabiske halvøy («Al-Qaeda in the Arabian Peninsula», AQAP). Magasinet er en av mange måter Al-Qaida benytter seg av internett for å nå ut til sine tilhengerne, foruten å være et generelt talerør for organisasjonens uttalelser. Magasinet er å betrakte som et verktøy for politisk krigføring verktøy mot USA og Vesten generelt med den hensikt å inspirere til terrorisme. Magasinets betyr «å inspirere», og inneholder artikler av og om medlemmer av Al Qaeda, og generelt med oppfordringer om å spre tilfeldig død.

Denne taktikken skal skape en overreaksjon fra myndighetene mot dens muslimske befolkning som da skal bli radikalisert. Ettersom Al Qaeda mangler muligheter til å angripe Vesten direkte, er taktikken å radikalisere muslimer over alt til å begå individuelle terrorhandlinger.

Den første utgaven kom i juli 2010.[1] Magasinets mål var unge britiske og amerikanske lesere og har oversatte beskjeder fra Osama bin Laden. En andre utgave på 74 sider ble utgitt i oktober 2010 som bekreftet at magasinet ble produsert av Samir Khan, en propagandaagitator på nettet, og det meste av hva som er skrevet synes å være gjort av ham selv.[2] Flere artikler i andre utgave oppmuntret til terrorangrep på amerikansk jord med å komme med ulike forslag på hvordan det kan gjøres, blant annet å bruke en bil for å kjøre ned tilfeldige fotgjengere.[3]

Inspire er ikke det første engelskspråklige magasinet som er utgitt av Al Qaeda. Amerikanske myndigheter har hevdet at Samir Khan var tidligere ut med et engelskspråklig magasin. Samir Khan var en amerikansk blogger som spredte terroristpropaganda i Jihad Recollections før han flyttet til Jemen og ble direkte tilknyttet Al Qaeda.[4] Faktisk inneholdt oktober 2010-utgaven av Inspire en artikkel skrevet av Khan kalt «I Am Proud to be a Traitor to America.» («Jeg er stolt å være en forræder av Amerika»).[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arkivert 12. november 2010 hos Wayback Machine.. United Press International. Arkivert fra originalen den 4. juli 2010.
  2. ^ «Inpire-2» Thomas Hegghammer, 12. oktober 2010
  3. ^ «Al Qaeda English Magazine Calls for Terror Attacks in the U.S.» Anti-Defamation League, 13. oktober 2010
  4. ^ «Un-Inspired», jihadica.com, 6. juli 2010
  5. ^ «Samir Khan: American Blogger and Al Qaeda Propagandist», Anti-Defamation League, 13. oktober 2010