Innsirkling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Innsirkling er en roman av den norske forfatteren Carl Frode Tiller. Bokas målform er nynorsk, og den er gitt ut på Aschehoug forlag i 2007. Innsirkling ble belønnet med Brageprisen, og ble også nominert til Nordisk råds litteraturpris. 28. september 2009 fikk Tiller som første nordmann EUs litteraturpris for romanen.[1]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

David har mistet hukommelsen. Gjennom en avisannonse med fotografi, oppfordres hans bekjente til å ta kontakt via brev, for å fortelle ham hvem han var. To venner fra ungdomstiden og Davids stefar, svarer på annonsen. Dermed blir David på mange måter en fraværende hovedperson gjennom hele romanen; han opptrer og fremstilles utelukkende via de andres brev og fortellinger. Fortiden og episodene som rulles opp, utspiller seg i Namsos-traktene på 1980-tallet.

Tematiske aspekter[rediger | rediger kilde]

Brevene er et forsøk på å konstruere skikkelsen «David». Det å bygge identitet, og fortellingens funksjon når identitet konstrueres, blir dermed et fremtredende aspekt ved Innsirkling. På den måten blir også «det å fortelle» et tema – boka har med andre ord et tydelig metafiktivt nivå. Et annet tema som kan sies å dominere i romanen, er fraværet av farsskikkelser. Omtrent alle karakterene som opptrer i romanen har mistet sin far, og de som ikke har mistet faren har til gjengjeld et heller problematisk forhold til ham.

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

I 2010 ga Tiller ut en frittstående oppfølger til Innsirkling, med tittelen Innsirkling 2. I 2014 ga Tiller ut enda en oppfølger med tittelen Innsirkling 3.

Kritikker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]