Indias visepresident

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Visepresidenten i India (engelsk: Vice-President of India) er nest høyest rangerte offisielle tjenestemann i den utøvende grenen av Indias regjering etter presidenten. Visepresidenten har også lovgivende makt ved at han fungerer som styreformann i Rajya Sabha (eng. Chairman of the Rajya Sabha). Den nåværende visepresidenten i India er Hamid Ansari, som ble valgt den 10. august 2007.

Artikkel 63 i den indiske grunnloven tar høyde for en visepresident: «Det skal være en visepresident av India». Mens den indiske visepresidenten kan bli valgt for en hvilken som helst tidsperiode, krever Grunnloven på en annen side at visepresidenten må være en indisk statsborger. Kvalifikasjonene for visepresident er de samme som for presidenten.

Visepresidenten fungerer som president i tilfelle presidenten dør, fratrer sin stilling eller blir avsatt, helt frem til en ny president velges av valgkollegiet. Visepresidenten kan også fungere som midlertidig president når presidenten ikke er til stede eller er syk.

Indias visepresident velges for en periode på fem år av et valgkollegium bestående av alle representanter i de to kamrene som Det indiske parlamentet består av. Etter denne perioden blir kontoret ledig og en ny visepresident valgt.

Grunnloven tar også høyde for en ordning for avsettelse av visepresidenten (artikkel 67(b)) ved en avstemning, der alle representanter i de to kamrene i parlamentet stemmer og man deretter følger flertallets avgjørelse.

Remunerasjon: Grunnloven har ikke fastsatt noen remunerasjon for visepresidenten i kraft av hans stilling. Han får sin faste lønn i kraft av stillingen som ex officio styreformann i Rajya Sabha.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]