Apenes-drapet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Inger Johanne Apenes»)

Apenes-drapet er betegnelsen på et av de mest omtalte drapene som har funnet sted i norsk etterkrigshistorie. Drapet fant sted 6. mai 1978 og ble oppklart først etter nesten 29 år, 3. april 2007, da en mann tilsto å ha stått bak drapet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det var Georg Apenes, senere direktør i Datatilsynet, som fant sin mor Inger Johanne Apenes knivstukket til døde i sitt hjem utenfor Gamlebyen i Fredrikstad 6. mai 1978. Daværende Kriminalpolitisentralen ble satt inn i saken og etterforskningen pågikk for fullt utover høsten 1978. Etterforskningen var svært omfattende etter datidens målestokk, men det ble aldri funnet noen gjerningsmann. Fire år senere ble saken gjenopptatt med nytt etterforskningsteam, uten at det førte til ytterligere resultater. Thor Karlsen ble varetektsfengslet i 170 dager mistenkt for drapet, men ble løslatt av mangel på bevis, Karlsen og hans familie fikk senere utbetalt erstatning for den uberettigede fengslingen og mistanken.[1]

I 2001 ble alle spor gjennomgått på nytt med nye, moderne metoder, som sporing med DNA og biologiske spor. Da saken ble foreldet 6. mai 2003 hadde til sammen nærmere 4000 personer vært omtalt i sakens dokumenter, men ingen gjerningsperson var blitt funnet. I 2006 fikk politiet inn et nytt tips i saken fra en mann som fortalte at sønnen hadde vedgått å ha drept Inger Johanne Apenes. Denne sønnen ble da kalt inn til politiavhør i mars 2007 og tilstod drapet med en gang. Politiet uttalte at de festet lit til forklaringen, ettersom personen hadde gitt detaljerte beskrivelser av både åstedet, offeret og selve drapshandlingen. Oppklaringen fikk stor oppmerksomhet i media.

Gjerningspersonen var bare nær 14 år gammel da drapet ble begått. Han forklarte at han brøt seg inn i huset for å stjele, men ble oppdaget av Inger Johanne Apenes og drepte henne i panikk. Mannen hevdet selv å ikke ha begått noen flere kriminelle handlinger siden drapet og opplyste at han i ettertid hadde slitt med helsen. Fra politiets side ble saken henlagt med kjent gjerningsmann, da den ble ansett som foreldet, og fordi gjerningsmannen fremdeles var under kriminelle lavalder da drapet ble begått.

Inger Johanne Apenes[rediger | rediger kilde]

Inger Johanne Apenes (født 1917, død 6. mai 1978) var gift med den kjente sorenskriver i Fredrikstad, Christian Bernt Apenes og var mor til senere direktør i Datatilsynet, Georg Apenes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stemplet som morder», artikkel i Aftenposten, 13. mars 2011. «I 1983 hentet politiet Thor Karlsen og satte ham i fengsel, siktet for drapet på 61 år gamle Inger Johanne Apenes i hennes hjem i Fredrikstad i 1978. Etter 170 dager i fengsel ble han løslatt på grunn av manglende bevis. Men på folkemunne ble Karlsen i 24 år kalt 'Apenes-morderen'.» og «Nå har Karlsen fått 850000 kroner i erstatning og 200000 kroner oppreisning. De to døtrene og kona fikk 20000 kroner hver i oppreisning, men ingenting i erstatning.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]