Ingeborg I. Brekke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingeborg I. Brekke
Ingeborg Brekke.jpg
Født4. juni 1908[1]Rediger på Wikidata
Død17. sep. 1999[1]Rediger på Wikidata (91 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Ingeborg I. Brekke (født 1908, død 1999) var ei norsk hotellvertinne, postkvinne, kokke og kvinnesakskvinne fra Brekke i Gulen.

Som ung arbeidet Ingeborg Brekke bl.a. som kokke på diverse ulike hoteller før hun vendte hjem til Brekke for å bli telefonbestyrer og poståpner rundt 1940. Som postkvinne ble Ingeborg Brekke kjent med alle i bygda, og hun fikk stadig besøk av folk som hadde kommet for seint til dagens siste ferge fra Brekke til Lavik. Slik fikk hun idéen om et hotell, og hele bygda stilte seg bak forslaget. Det var Ingeborg Brekke som stod for planlegginga, og under bygginga av hotellet var Brekke ei dame i sekstiårsalderen.

I 1970 stod Brekkestranda Fjordpensjonat ferdig – senere kjent som Brekkestranda Fjordhotel. Det var tegnet av arkitekt Bjørn Simonnæs, og vakte oppsikt på grunn av en særpreget, rustikk arkitektur med torvtak, naturstein og hunbord som kledning. Knapt noen vinkel i bygget var rett!

Som hotellvertinne ble Ingeborg kjent for å ta seg godt av gjestene med både sanger og fortellinger. Ellers var hun sterkt engasjert i samfunnet. Hun kjempet bl.a. for likestilling i Den norske kirke i både muntlig og skriftlig form.

Sønnen Bjørn Brekke kom med i drifta i 1976 og tok over som eier i 1996. Ingeborg Brekke døde i 1999, men hotellet hun startet er ennå i drift i dag, med nye ledere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]