Industrivern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Industrivernet)
Hopp til navigering Hopp til søk

Industrivern er bedrifters egen beredskap som raskt kan håndtere brann, personskader, oljesøl/utslipp, lekkasjer av gass og farlige kjemikalier eller andre ulykker/hendelser før nødetatene kommer. Virksomheter som kommer inn under forskrift om industrivern er pliktig til å etablere et industrivern. Det vil si virksomheter som gjennomsnittlig sysselsetter 40 eller flere personer i året og som er registrert i gitte næringskoder[1].

Organisering[rediger | rediger kilde]

Industrivern er organisert under Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO), som fører tilsyn.[2]

Industrivern består av lokalkjente ansatte, trent og utstyrt for å håndtere aktuelle hendelser på egen arbeidsplass. Det stilles krav til kunnskap og erfaring på de ulike fagområdene.

Bedrifter med potensial for hendelser med alvorlige konsekvenser krever forsterket industrivern[3]. I praksis vil dette bety egen stab og f.eks. egne sanitets-, orden og sikrings- og brannvern/røykdykker lag.

Statistikk[rediger | rediger kilde]

  • Det ble rapportert om 1104 innsatser av industrivern lokalt i 2018.
  • Det finnes rundt 1000 virksomheter som har etablert industrivern.
  • Industrivernet har opp mot 14000 innsatpersoner fordelt over hele landet.[4]

Bistandsplikt[rediger | rediger kilde]

Industrivernpliktige virksomheter plikter etter anmodning å yte bistand til annen virksomhet og nød- og beredskapsetatene.[5]

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra en øvelse organisert av Industrivernet i 1953. Armbindet er merket med «Industriens luftvern». Hjelmene for industrivernet, her av tysk Stahlhelm-modell, var malt lys gule, for Sivilforsvaret kraftigere gul.[6]

Industrivernet begynte som en organisasjon opprettet av Norges Industriforbund 1. juni 1948.

Industrivernets oppgaver var å organisere og kontrollere egenbeskyttelse av liv, helse og materielle verdier ved norske industribedrifter. Fra 1953 var disse funksjonene hjemlet i sivilforsvarsloven, hvor industrivernpliktige bedrifter ble pålagt å organisere, utstyre, lære opp og øve et industrivern. Funksjonen industrivern er etter dette definert som en del av Norges totalforsvar.

I 1997 ble Industrivernet slått sammen med Næringslivets sikkerhetsråd til Næringslivets sikkerhetsorganisasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]