Vardenafil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vardenafil her i form av medikamentet Levitra, som er tilgjengelig i Norge på resept fra lege. (Eksempel fra euroClinix.no)

Vardenafil er en PDE5-hemmer med nære relasjoner i funksjonalitet til både Sildenafil (Viagra) og Tadalafil (Cialis). Dette medikamentet selges under navnet Levitra [1] og Staxyn, og i Norge er disse kun tilgjengelig på resept, og brukes til å behandle erektil dysfunksjon.

Bruksområder og virkning av Levitra[rediger | rediger kilde]

Vardenafil er et virkestoff som påvirker funksjonen til PDE-5 (Fosfodiesterase-5), et enzym i det penile vevet, som kan hemme blodstrømmen som kreves for at en mann skal kunne oppnå ereksjon. Ved seksuell stimulering sendes cerebrale nerveimpulser til corpora cavernosa. Med nitrogenmonoksid (NO) som signalsubstans reduseres GTP til syklisk GMP (cGMP) som gir relaksasjon av glatt muskulatur, kardilatasjon og derved ereksjon. Syklisk GMP vil nedbrytes kontinuerlig av PDE5. Når PDE5 blokkeres av enxymhemmer, blir det opphoping av cGMP og ereksjon opprettholdes.[2]

Bivirkninger ved bruk av Vardenafil[rediger | rediger kilde]

De vanligste er vaskulære, doserelaterte og skyldes fosfodiesterase-5-hemmernes farmakologiske virkemåte: Hodepine (svært vanlig), svimmelhet, ansiktsrødme, dyspepsia, nesetetthet, synsforstyrrelser og endret fargesyn. Det finnes noen potensielt alvorlige: Hjerteinfarkt og andre kardiovaskulære hendelser; først og fremst hos pasienter med underliggende risiko.[3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Informasjon om Levitra». Arkivert fra originalen 1. mars 2017. Besøkt 1. mars 2017. 
  2. ^ «Vardenafil Egenskaper - Norsk legemiddelhåndbok». Arkivert fra originalen 12. september 2015. Besøkt 3. september 2012. 
  3. ^ Sammenlign Impotens Behandlinger, Arkivert 9. mars 2017 hos Wayback Machine. Sammenlign virkemåte og bivirkninger på potenspiller.
Autoritetsdata