Igor Svjatoslavitsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Igor Svjatoslavitsj
Født2. apr. 1151Rediger på Wikidata
Novhorod-Siverskyj
Død1202[1]Rediger på Wikidata
Novhorod-Siverskyj
BeskjeftigelseAristokrat Rediger på Wikidata
Embete
  • Prince of Chernigov Rediger på Wikidata
EktefelleYefrosinya Yaroslavna
FarSviatoslav Olgovich[2]
MorMaria of Novgorod[3]
Barn
6 oppføringer
Vladimir III Igorevich[4]
Svyatoslav III Igorevich
Roman II Igorevich
Oleg Svjatoslavitsj
Oleg Igorevitsj
Rostislav Igorevitsj

Ruten av mars russiske tropper i 1185

Igor Svjatoslavitsj (russisk: Игорь Святославич; født 2./3. april 1151, død 1202) var fyrste av Novgorod-Seversk fra 1180 til 1202. Hans stridigheter med polovtserne eller kumanene, en tyrkisk nomadestamme som levde i den sørlige delen av Donregionen, ville sannsynligvis ha forsvunnet inn i historiens tåke om det ikke hadde vært for at begivenhetene ble udødeliggjort i diktet Igor-kvadet (eller Sangen om Igors hærtog) og senere i operaen Fyrst Igor av Alexander Borodin (1890).

Igor var sønn av Svjatoslav Olegovisj og en av Oleg av Tsjernigovs sønnesønner. Hans mor var Katarina av Novgorod. Sitt adelige navn Igor fikk han til ære for onkelen, Igor II av Kiev, men dåpsnavnet hans var Georg til ære for hans fars allierte Jurij Dolgorukij, det vil si Jurij eller Georg den langarmede.

I 1171 ledet Igor det første hærtoget mot kumanene, og det ble en suksess. Han beseiret khanene Kobyak og Kontsjak som hadde herjet landområdene rundt Perejaslav-Tsjmelnytskyj (tidligere kalt Perejaslav). I 1183 beseiret han kumanere på et herjingstokt ved elven Merla.

I 1185 angrep khan Kontsjak ruserne og som svar samlet Igor en styrke på rundt 6000-8000 soldater for å gjengjelde. Han fikk støtte fra et antall av fyrster og deres styrker fra Kiev, inkludert broren Vsevolod, nevøen Svjatoslav og sønnen Vladimir. De klarte å trenge dypt inn i kumanernes område og overraskende angripe dem. Imidlertid ble de selv omringet av fiender på begge sider, og ble møtt av tung beskytning fra bueskyttere. Krigere i rustning angrep ledet av et antall khaner, inkludert Konchak. Krigerne fra Kiev ble presset inn mellom den angripende fienden og en innsjø, og de som ikke ble drept på stedet, druknet i sjøen.

Igor fulgte en del desertører, og på veg tilbake ble han tatt til fange. Også Vsevolod, Svjatoslav og Vladimir ble tatt til fange. Igor greide senere å rømme, men måtte la sin sønn bli igjen som gissel.

Fire år før sin død ble han fyrste av Tsjernigov og fordelte sine landområder i Severia mellom sine fem sønner.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han giftet seg med Eufrosinia, datter av Jaroslav Osmomysl. Deres barn var:

  • Vladimir, født 8. oktober 1170
  • Oleg, født 1174
  • Svjatoslav, født 1176
  • En datter som ble gift med David Olgovitsj

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ VE / Igori[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Q24366635[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dimnik, Martin: The Dynasty of Chernigov, 1146-1246, Cambridge University Press 2000