Hopp til innhold

Ignacio Allende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ignacio Allende
Født21. jan. 1769[1][2]Rediger på Wikidata
San Miguel de Allende
Død26. juni 1811[1][2]Rediger på Wikidata (42 år)
Chihuahua by
BeskjeftigelseSoldat Rediger på Wikidata
NasjonalitetMexico
GravlagtMexico by

Ignacio José de Allende y Unzaga (født 21. januar 1769 i San Miguel el Grande i Ny-Spania, død 26. juni 1811 i Chihuahua), mest kjent som Ignacio Allende, var kaptein for den spanske hæren i Mexico, og sympatiserte med den meksikanske uavhengighetsbevegelsen på 1800-tallet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

I 1806 begynte han å gå inn for muligheten for meksikansk uavhengighet fra Spania. Allende begynte å støtte den meksikanske underjordiske uavhengighetsbevegelsen. Han ble til slutt invitert av ordføreren i Querétaro, Miguel Domínguez, og hans hustru Josefa Ortiz de Domínguez til å diskutere videre planer for uavhengighet i deres hjem. Det var under et av disse møtene at Allende for første gang møtte den meksikanske presten og opprøreren Miguel Hidalgo y Costilla og hans kaptein Juan Aldama i den revolusjonære hæren.

Han deltok på flere hemmelige møter som ble organisert av opprøreren Josefa Ortiz de Dominguez, der muligheten for et uavhengig Ny-Spania ble diskutert. Han kjempet sammen med Miguel Hidalgo i den første fasen av den meksikanske uavhengighetskrigen i 1810.

Allende ble tatt i et bakholdsangrep og satt i fangenskap av den spanske kolonimakten, og han ble tatt med til byen Chihuahua, der han ble tiltalt for oppvigleri og høyforræderi mot Spania. Han ble henrettet ved skyting den 26. juni 1811. Liket hans ble halshugget og hodet tatt med til Alhóndiga de Granaditas, der det ble vist frem for publikum til skrekk og advarsel.

I 1824 ble hans levninger gravlagt i krypten, som ble forbeholdt visekonger og presidenter i katedralen i Mexico by. Levningene hans ble i 1925 begravd under El Ángel de la Independencia.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Allende er nasjonalhelt i Mexico. En rekke steder er oppkalt etter ham, blant annet kommunen Allende og byen San Miguel de Allende i delstaten Guanajuato, og kommunen Allende i Chihuahua, samt administrasjonsenteret Valle de Allende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Spansk biografisk leksikon, oppført som Ignacio José Allende y Unzaga, Spanish Biographical Dictionary ID 9669/ignacio-jose-allende-y-unzaga, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6wm94m7, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]