Igman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Høyde 1 502 moh.
LandBosnia-Hercegovina
FjellrekkeDe dinariske alper
Kart
Igman
43°47′00″N 18°15′00″Ø

Igman er et fjell som ligger sentralt i Bosnia-Hercegovina, like sørøst for Sarajevo og ved siden av fjellet Bjelašnica og landsbyen Ilidža. Det høyeste punktet til Igman er Vlahinja på 1 502 meter, som dermed er et av de laveste Sarajevo–fjellene.

Igman er et populært turiststed for gå– og skiturer, og er fremdeles et av de største turistattraksjonene i Sarajevo. Under vinter-OL 1984 ble det avholdt flere øvelser her, i tillegg til nabofjellene Bjelašnica og Jahorina. Det er ført opp flere bygninger ved Igman, hvorav mange fremdeles bærer preg av konflikten i 1992–1995. Et turistmål er hoppbakkeanlegget fra de olympiske leker, hvor premeutdelingspodiet har flere kulehull i seg etter at det ble brukt som henrettingsplass under krigen. Det har i nyere tid blitt planlagt en taubane mellom Igman og Ilidžas Hrasnica.

Fjellet har for øvrig også rekorden som den kaldeste plassen i regionen med en minimumsteperatur på −43 °C. Ved klarvær kan man fra toppen av fjellet se helt til Montenegro og Adriaterhavet.

Se også[rediger | rediger kilde]