Iglesia ni Cristo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Iglesia ni Cristo
Kristi Kirke
HovedgrenRestaurasjonisme, antitrinitarisme
Grunnlagt27. juli 1914
GrunnleggerFelix Manalo
Antall medlemmer3 000 000 (ukjent)
LivssynKristendom
GeografiFilippinene og i filippinske samfunn over hele jorden
LandFilippinene
HovedkontorQuezon City (No. 1 Central Avenue, New Era)
Prester7 205 (2009)
Nettsted Offisielt nettsted (en) · Offisielt nettsted (es)
Beliggenhet

Iglesia ni Cristo (INC, tagalog for Kristi Kirke) er en religion med kristen karakter som er oppstått på Filippinene. Trossamfunnet har sin egen helt særegne kirkearkitektur med smale og spisse spir. Trossamfunnet forstår seg selv som i skarp opposisjon til Den katolske kirke, men retter også teologisk kritikk mot de protestantiske kirker.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Land med offisielt INC-nærvær, 2014

Iglesia ni Cristo (noen ganger skrevet Iglesia ni Kristo) ble grunnlagt av Felix Manalo den 27. juli 1914. Den forstår seg som egentlig opprettet av Jesus Kristus, og begrunner dette med bibelske profetier som den fortolker slik. Trossamfunnet har, til tross for sin betydelige tallmessige størrelse, en stram organisasjon som gjør seg gjeldende i hele medlemsmassen gjennom forskjellige former for tett sosial rettledning og personlig oppfølgning. Dette gjelder også, om enn ofte i klart mindre grad, i de filippinske utenlandsmiljøer der INC har et nærvær.

På Filippinene har INC en relativt stor politisk innflytelse fordi trossamfunnets anbefalinger i forbindelse ved valgene i meget høy grad blir fulgt av medlemsmassen.

Iglesia ni Cristo har mer enn 200 menigheter i 84 land utenfor Filippinene. Trossamfunnet oppgir ikke samlet medlemskapsstatistikk, men det anslås at det omfatter rundt seks millioner personer, de aller fleste av filippinsk bakgrunn.

INC er antagelig det nest største trossamfunnet på Filippinene etter Den katolske kirke (dersom man ikke summerer de forskjellige forgreningene av Iglesia Filipina Independiente, som i så fall ville innta annenplassen).

Noen av læresetningene for Iglesia ni Cristo er:

  • Det er bare én sann Gud, og det er Faderen (Joh. 17,1 og 3)
  • Jesus Kristus var et menneske (ikke Gud) sendt av Gud for å være mellommann mellom mennesker og Gud (1 Tim 2,5)
  • Bibelen alene er grunnlaget for åndelig rettledning
  • Man må være utvalgt og utsendt (Rom 10,15) av Gud for å forkynne Kristi evangelium
  • Felix Manalo er utsendt av Gud for å gjenopprette den opprinnelige Kristi Kirke som er omtalt i Apg 20,28, det var han som den eneste i moderne tid ble gitt myndighet til å forkynne Bibelens lære og bud

INC har sitt hovedkvarter i nabolaget New Era i bydelen Diliman i Quezon City, og administreres nå (pr. desember 2004) av de folkevalgte etterfølger, sønnesønnen Eduardo V. Manalo, som tok over etter at faren, tidligere valgte etterfølger Eraño Manalo døde i 2009. Trossamfunnet eier og driver New Era University og New Era Hospital (begge nær hovedkvarteret i Diliman), og har egne radiostasjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]