Idrosjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Idrosjøen
Lago d'Idro
Eridio
Idrosjøen
Idrosjøen
Land Italia Italia
Region Lombardia, Trentino-Syd-Tirol
Provins Brescia, Trento
Areal 11,4 km² [1]
Høyde 368 moh.[1]
Lengde 11 km
Bredde 1,9 km
Dybde 122 m (maks)[1]
Nedbørfelt 617 km² [1]
Tilløp Chiese, Caffaro, Re di Anfo
Utløp Chiese

Idrosjøen (italiensk Lago d'Idro, og Eridio fra latin Eridius lacus) er en innsjø i provinsen Brescia (Lombardi) og i provinsen Trento (Trentino-Syd-Tirol).

Med en høyde på 368 meter over havet er innsjøen den høyestliggende innsjøen i Lombardia før Alpene. Innsjøen får hovedsakelig vann fra elven Chiese, som også er det eneste utløpet. Idrosjøen dekker et areal på 11,4 km² og er 122 meter på det dypeste.

Rundt innsjøen ligger det skogkledde fjell. Den har en kystlinje på 24 km, som deles mellom fire kommuner: Idro, som har gitt navn til innsjøen, Anfo, Bagolino og Bondone.

Idrosjøen har alvorlige problemer med eutrofiering som følge av dårlige kloakksystemer rundt innsjøen og bruken av elvene inn i innsjøen for kunstig vanning. I tillegg blir elvene benyttet til produksjon av vannkraft. Innsjøen har derfor blitt en konflikt mellom miljømessige, jordbruks- og strømindustrienhensyn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Idro». Banca dati dei laghi italiani (italiensk). Istituto di Ricerca sulle Acque (IRSA). Besøkt 21. august 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]