I Wish I Was in Dixie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra en utgivelse fra 1900-årene, med blackface-artister
Notene til «I Wish I Was in Dixie's Land»

«I Wish I Was in Dixie», også kalt «I Wish I Was in Dixie's Land», «Dixie's land» eller bare «Dixie», er en folkelig sang om Sørstatene, også kalt Dixie. Den ble angivelig skrevet av nordsatsbeboeren Daniel Emmett fra Ohio og utgitt i 1859. Selv om det opprinnelig ikke er en folkesang, har den etterhvert gått inn i den felles folkelige kulturarven i Sørstatene og har bidratt sterkt til at betegnelsen Dixie har blitt en folkelig betegnelse på Sørstatene.

Emmet påberopte seg opphavet til denne sangen med forskjellige begrunnelser, men sangens opphav er noe usikkert, da det er også flere andre som har påberopt seg å stå bak sangen, også i Emmets levetid. Emmet brukte den uansett i sitt blackface minstrel-show-gruppe og framførte den første gang i New York City og den ble umiddelbart svært populær og kjent og utgitt hovedsakelig som «Dixie», men også gitt ut som «Dixie's land».

Sangen ble en uoffisiell nasjonalsang for Amerikas konfødererte stater under den amerikanske borgerkrigen. Sangens popularitet og tema fra minstrel showene gjorde at den ble sterkt assosiert med Sørstatene, selv om det faktisk var skrevet i nord.

I dag kan den allikevel bli oppfattet som fornærmende og rasistisk, mens andre betrakter den som et viktig element i Sørstatene kulturarv. Dette gjør at sangen i dag er kontroversiell.

Abraham Lincoln skal ha bedt militærorkesteret om å spille sangen da han fikk melding om de konfødererte kapitulasjon ved Appomattox.[1][2]


Problemer med å lytte til denne filen? Se Hjelp:Multimedia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Herbert, David, Lincoln, pp. 580 (Simon and Schuster, 1996)
  2. ^ «Lincoln Called For Dixie, from NY Times archives,7 February 1909».