INCI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) er et navnesystem for voks, oljer, pigmenter, kjemikalier og andre ingredienser i såper, kosmetikk og liknende produkter. Systemet ble etablert i 1973. Innen EU og EØS-området har bruk av INCI vært obligatoriske siden 1998. Systemet er basert på vitenskapelige navn. INCI-betegnelsene avviker ofte fra såvel kjemisk nomenklatur som vanlig brukte plantenavn. Ekstrakter fra planter får normalt INCI-betegnelser basert på latinske navn. Kjemiske substanser har betegnelse som i stor grad er basert på engelske navn. Fargestoffer har et eget kodesystem bestående av bokstavene CI (Colour Index) og et femsifret nummer.

Systemet brukes i dag (2012) i USA, Europa, Japan og prøves ut i Canada. På disse markedene skal alle kosmetikkprodukter ha en INCI-deklarasjon hvor alle substansene som inngår i et produkt er deklarert i fallende rekkefølge.

I Norge er kosmetikkområdet administrativt underlagt Mattilsynet.

De enhetlige betegnelsene anses som en fordel for konsumentene, ettersom en rekke av disse substansene gir risiko for allergiske reaksjoner og også andre bivirkninger.