Hopp til innhold

iLife

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
ILife
Utvikler(e)Apple
Nyeste versjon13
OperativsystemmacOS
LisensProprietær lisens

iLife var en samling programmer for Mac OS X fra Apple. Programmene ble brukt for å lage, organisere, se på og publisere digitalt innhold som f.eks. bilder, filmer og websider. Programpakken fulgte med alle nye Mac-produkter. Fra 2012 var det slutt på distribusjon av programmene under navnet iLife. iPhoto, GarageBand og iMovie kan fremdeles lastes ned fra Mac App Storetil nye PC-er, men kan ikke lastes ned eller kjøpes som en pakke. Hvert program selges nå separat.

Programmene[rediger | rediger kilde]

iLife bestod av disse programmene i den siste versjonen fra 2011:

iPhoto[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: iPhoto

Programvare for å holde oversikt over og redigere bilder. Man kan også bestille fotoalbum fra iphoto. Apple har bekreftet at de vil avslutte utviklingen av iPhoto-programvaren, i tillegg til det profesjonelle bilderedigeringsverktøyet Apperture, til fordel for en ny programvare basert på Bilder-appen i iOS på iPhone, iPad og iPod Touch.[1]

iMovie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: iMovie

Programvare for redigering av film.

GarageBand[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: GarageBand

Programvare for redigering av musikk, samt muligheter for å lære instrumenter.

iWeb[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: iWeb

iWeb var en enkel programvare for å lage nettsider. Man slapp å kode nettsiden selv. Programmet er utfaset og videreutvikles i dag ikke av Apple. Nettsider som bruker programvaren i dag vil ikke kunne fortsette å bruke programvaren.

iDVD[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: iDVD

Programvare for å lage DVD-menyer og brenning av DVD-er. Finnes i dag kun på eldre Mac-maskiner med CD-ROM. Ble faset ut som en følge av at Apple ikke lengre produserer maskiner med CD-ROM.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Etter at Steve Jobs returnerte til Apple som CEO begynte han å posisjonere Macintoshen som navet i sin visjon om den den digitale livsstilen. Den opprinnelige iMacen var det første steget i utviklingen av dette konseptet. Ikke bare ga den Macintosh et nytt utseende, men den forandret datamaskinen generelt ved at andre PC-produsenter også begynte å forandre på design og utseendet på sine maskiner. For å møte behovene til mulige kjøpere av Macintosh utenom Apples kjernekunder innen design, grafisk bransje og medieindustrien, har Apple utviklet et voksende antall høykvalitets forbrukerorienterte programmer med en distinkt gjennomført utseende og brukergrensesnitt. Utviklingen av iPod og dens store popularitet i markedet for bærbare musikkspillere, sammen med iTunes og iTunes Music Store, har hjulpet Apple til å komme tilbake som et av de viktigste firmaene i PC-markedet.

De første versjonene av iMovie, iTunes, iPhoto, iDVD, GarageBand og iWeb ble pulisert i den rekkefølgen. De første tre programmene var opprinnelig tilgjengelige gratis fra Apples nettsider, mens iDVD var tilgjengelig bare sammen med maskiner som hadde SuperDrive (kombinert CD/DVD leser/brenner).

I januar 2003 ble pakken satt sammen og fikk navnet iLife.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]