Hopp til innhold

Final Cut Pro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Final Cut Pro
Utvikler(e)Apple, Macromedia
Nyeste versjon10.7.1 (21. desember 2023)[1]
OperativsystemmacOS
Sjangervideoredigeringsprogramvare
LisensProprietær lisens
Nettstedwww.apple.com
EtterfølgerFinal Cut Pro X

Final Cut Pro er et profesjonelt videoredigeringsprogram utviklet av Apple Inc. som har blitt populært blant både selvstendige filmskapere såvel som hos mange av Hollywoods regissører. Programmet har mulighet til å behandle mange ulike digitale format, som f.eks. DV, HDV, Panasonic P2, Sony XDCAM og 2K.

Final Cut Pro X[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Final Cut Pro X

Apple lanserte 21. juni 2011 en ny versjon av Final Cut Pro, med navnet «Final Cut Pro X». Den selges for 2.100 kronerMac App Store og blir beskrevet som en total omskrivning av den originale applikasjonen. Final Cut Pro X er en 64-bit-applikasjon med støtte for Grand Central Dispatch og OpenCL, noe som tillater den å bruke alle tilgjengelige kjerner for bakgrunnsrendering. Også organiseringen av media er forandret; Final Cut Pro X støtter nå mange flere typer opptak, fra DV, til DSLR, hele veien opp til 4K-oppløsning. I tillegg vil alle opptak analyseres under importering, automatisk soteres inn i grupper for nærbilder, medium, bilder med to personer og gruppebilder, og forberedes for automatisk forbedring av blant annet lysskjær, urolig kamera og fargebalanse. Lyd vil også bli analysert i et forsøk på å fjerne forstyrrende elementer som nynning, dunk og andre merkbare feil. Det som av mange regnes som den viktigste funksjonen i Final Cut Pro X er «Magnetic Timeline» som har blitt fullstendig redesignet for å løse mange av problemene som oppleves i Final Cut Pro 7. Den nye tidslinjen lar brukere redigere opptakene midt i tidslinjen uten at andre videoklipp eller lydspor blir forskjøvet. I tillegg ble de øvrige Final Cut Studio-programmene, Compressor og Motion lansert på Mac App Store til 279 kroner.[2]

Kjente filmer som er blitt redigert med Final Cut Pro[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://apps.apple.com/de/app/final-cut-pro/id424389933?mt=12.
  2. ^ «Apple Demos Final Cut Pro X at NAB 2011» (engelsk). Mac Rumors. 12. april 2011. Arkivert fra originalen 10. juni 2011. Besøkt 16. april 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]