Højriis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Højriis
LandDanmark
StedMorsø kommune
Historiske fakta
ArkitektHans J. Holm
Etablert1876
Kart
Kart
Højriis
56°44′19″N 8°48′20″Ø

Højriis (også stavet Højris, som er autorisert plass navn) er en herregård i Sallingsund på Mors ca. 7 km sør for Nykøbing. Højriis er kjent tilbake fra middelalderen.

Den første kjente eieren var en ridder Johan Skarpenberg, som var en av Dronning Margrete 1.s betrodde menn. Han er nevnt i skriftlige kilder fra 1397 og eide mange andre flotte gårder bl.a. Spøttrup i Salling. Han er gravlagt i Viborg domkirke.

Højriis i midten av 1800-tallet, før den store forvandling

Højriis er gjennom årene blitt ombygd flere ganger. Dens nåværende arkitektur stammer fra 1859 da grunneier Galtrup Gjedde  oppførte et tårn. I 1865 ombygde kammerherre C. A. L. Steensen-Leth slottet med den karakteristiske kamtakkede gavler

I det 20. århundre ble Højriis hardt rammet av nedgangstiden og allerede på slutten av 1940-tallet var det meste av slottet ubebodd og det tredelte bygningskompleks rammet av omfattende forfall.

Siden 1994 har en omfattende restaurering funnet sted. Riddersalsfløyen og vingen er nå tettet og omfattende skader på fundamenter og mur er blitt reparert. I det siste er en del av nord-fløyen restaurert, tårnets mur er reparert og tårnuret satt i stand.

Højriis er privateid, og da det ikke er oppført på liste over verneverdige bygg får det ikke offentlig støtte. Midler til restaurering og vedlikehold av slottet og parken kommer fra turismen

Højriis er på 434 dekar.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]