Hyperårvåkenhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hyperårvåkenhet er en psykisk tilstand hvor personer er overfølsom på overdrevent mye stimuli. Hyperårvåking kan medføre en tilstand av økt angst som kan bli til utmattelse.[1][trenger bedre kilde] En person med hyperårvåkenhet vil alltid skanne miljøet for å oppdage severdigheter, lyder, mennesker, atferd, lukter eller annet som minner om en aktivitet, trussel eller traume. Individet blir satt i høy gir og må være sikker på at faren ikke er i nærheten. Hyperårvåkenhet kan føre til OCD og ha vanskeligheter med sosialt samspill og relasjoner med andre.[trenger referanse]

Hyperårvåkenhet kan være symptom på PTSD og diverse typer angstlidelser. Tilstanden skiller seg karaterisk fra paranoia som kan forekomme ved schizofreni, selv om på overflaten kan det være likt.

Kjennetegn er:[trenger referanse]

  • Unormal økt opphisselse
  • Reagerer mye på stimuli
  • Skanner hele tiden omgivelsene sine

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Personer med hyperårvåkenhet kan ende med å bli for opptatt av å hele tiden skanne omgivelsene rundt seg etter trusler, hvilke kan føre til at de mister kontakt med familie og venner. Ofte overreagerer de på høye og uventede lyder eller kan bli agitert i svært støyende eller overfylte miljøer. Mange har vanskeligheter med å få sove eller sove. Om tilstanden er vedvarende i tiår eller mer, kan det føre til større følsomhet og manglende evne til å tolerere små og store grupper. Etter en situasjon er personen ofte utslitte og klarer ikke fungere som normalt i samfunnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]