Hymeskvadet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tor og Hyme på fisketur etter Midgardsormen. Illustrasjon fra det Islandske manuskriptet SÁM 66, skrevet av Jakob Sigurðsson omkring 1765–1766

Hymiskviða eller Hymeskvadet er et gudedikt i den eldre Edda og i Codex Regius, som er oppkalt etter jotnen Hyme. Diktet er blant annet kjent for sin fortelling om guden Tor, som under en fisketur får Midgardsormen på kroken.

Diktet forteller om æsene som besøkte Æge. De oppdaget at han hadde mange gryter til å lage mat i, og at han derfor kunne være vertskap for dem. Æge gikk med på dette på den betingelse at æsene tok med seg en gryte som var stor nok til å koke mat i til dem alle.

En så stor gryte kunne ikke uten videre skaffes, men Týr, som var sønn av Odin, kom på at faren Hyme hadde en slik gryte. Deretter reiste æsene avgårde til Hymes hjem.

Vel fremme hos Hyme, spiste Tor så mye av Hymes mat, at de begge måtte ut på fisketur. Under fisketuren fikk Tor selveste Midgardsormen på kroken. Tor viste frem styrken sin, men Hyme erta han med at han umulig kunne være sterk hvis han ikke kunne knuse Hymes drikkebeger. Begeret var magisk, og kunne bare knuses ved å kastes mot Hymes hode. Til slutt fikk Tor vite om dette, og ønsket å prøve det. Hvoretter Hyme forteller til æsene at de kan ta med seg gryta og reise derifra.