Hymeskvadet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tor og Hyme på fisketur etter Midgardsormen. Illustrasjon fra det Islandske manuskriptet SÁM 66, skrevet av Jakob Sigurðsson omkring 1765–1766

Hymiskviða eller Hymeskvadet er et gudedikt i Den eldre Edda og i Codex Regius, som er oppkalt etter jotnen Hyme. Diktet er blant annet kjent for sin fortelling om guden Tor, som under en fisketur får Midgardsormen på kroken.

Handling[rediger | rediger kilde]

Diktet forteller om æsene som besøkte Æge. De oppdaget at han hadde mange gryter til å lage øl i, og at han derfor kunne være vertskap for dem. Æge gikk med på dette på den betingelse at æsene tok med seg en gryte som var stor nok til å lage øl i til dem alle.

En så stor gryte kunne ikke uten videre skaffes, men Týr, som var sønn av Odin, kom på at faren Hyme hadde en slik gryte. Deretter reiste æsene avgårde til Hymes hjem.

Vel fremme hos Hyme, spiste Tor så mye av Hymes mat, at de begge måtte ut på fisketur. Under fisketuren fikk Tor selveste Midgardsormen på kroken. Tor viste frem styrken sin, men Hyme erta han med at han umulig kunne være sterk hvis han ikke kunne knuse Hymes drikkebeger. Begeret var magisk, og kunne bare knuses ved å kastes mot Hymes hode. Til slutt fikk Tor vite om dette, og ønsket å prøve det. Hvoretter Hyme forteller til æsene at de kan ta med seg gryta og reise derifra.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Kvadet er overlevert i et håndskrift fra ca 1270 (gml. kgl. saml.2365, 4to i det kgl. bibliotek i København)[1]. Filologen Finnur Jónsson mener at kvadet er bevart ganske likt sin opprinnelige form og at det, på tross av at det er blant de yngste Edda-diktene, er diktet før 1000[2]. Dette vurdert ut fra de mange omskrivingene. Diktet er utformet med en viss grovkornet humor og med et kraftig og godt språk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Finnur Jónsson, Den norsk-islandske litteratur, København (1907), s 31
  2. ^ Finnur, s 54-55

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Edda-kvede, til nynorsk av Ivar Mortenson-Egnund (Norrøne Bokverk 21), Det norske Samlaget (1974)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]