Hydnoraceae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hydnoraceae
Nomenklatur
Hydnoraceae
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenPiperales
Økologi
Antall arter: 8 (15-18)
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Afrika, Sør-Amerika
Inndelt i

Se teksten

Kart som viser utbredelsen av artene i familien Hydnoraceae.
Blomstene til Hydnora africana, fotografert i Namibia.

Hydnoraceae er en plantefamilie av parasittiske planter i ordenen Piperales, som nå anerkjennes av de fleste botaniske forskere. Den omfatter noen få arter fordelt på to planteslekter. Artene vokser kun i Afrika, Jemen og Madagaskar (Hydnora), samt i det sørlige Sør-Amerika med en mulig art i Costa Rica (Prosopanche). Artene i denne familien har svært uvanlig morfologi, bl.a. mangler de helt og holdent blader og blomstene er meget spesialiserte.

Slekten Hydnora i Afrika har 5 anerkjente arter (2007), men kanskje så mange som 12-15 totalt inklusive mulige varianter. Arten Hydnora africana er uten klorofyll, stilken er underjordisk mens de overjordiske og sukkulente blomstene er rødfiolette utenpå og sterkt røde inni. Denne planten har en blomst som kan åpnes og lukkes, og tidvis fanger den biller som etter en tid unnslipper blomsten. Den vokser i tørre områder idet sørlige Afrika, som parasittrøttene av medlemmer av vortemelkfamilien. Også Hydnora triceps er en parasitt på vortemelk-planter, men utelukkende på arten Euphorbia dregeana.

Slekten Prosopanche har bare anerkjente 3 arter, to av dem i Argentina og Paraguay, og én mulig art lengre nord i Costa Rica i Mellom-Amerika.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Følgende 2 slekter, med samtlige allment anerkjente arter listet nedenfor, hører til denne familien: Familie Hydnoraceae

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]