Hvorfor kriger Amerika?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Why We Fight
Nasjonalitet USA USA
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Canada Canada
Språk Engelsk
Regissør Eugene Jarecki
Manus Eugene Jarecki
Produsent Susannah Shipman
Medvirkende Joseph Cirincione
Richard Perle
Chalmers Johnson
John McCain
Musikk Robert Miller
Sjeffotograf Etienne Sauret
May Ying Welsh
Klipp Nancy Kennedy
Filmselskap Sony Pictures Classics
Utgitt USA 20. januar 2005
Norge 12. april 2005 (TV)
Storbritannia 2005
Frankrike 2006
Lengde 98 min
IMDb

Hvorfor kriger Amerika? – Kilder til USAs militarisme (engelsk: Why We Fight) er en engelskspråklig dokumentarfilm fra 2005 som tar for seg USAs militarisme. Filmen er regissert, produsert og skrevet av den amerikanske regissøren Eugene Jarecki. Filmen er en samproduksjon mellom USA, Storbritannia, Canada og Frankrike.

Filmen ble sendt på NRK1 under programvignetten Utsyn den 12. april 2005. Filmen vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival 2005.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Dokumentaren omhandler den amerikanske våpenindustrien og forsøker å vise hvordan denne påvirker livet til innbyggerne i USA. Filmen starter med en fjernsynstale av president Dwight D. Eisenhower hvor han advarer mot å la «det militær-industrielle kompleks» få for mye makt.

Det militære samfunn
Jareckis dokumentarfilm tar utgangspunkt i opptrappingen av krigen i Irak og gir seeren den personlige historien til en del mennesker i det amerikanske militære samfunn.

Filmen hevder at det finnes en allianse mellom militære, industrielle og nasjonale interesser, og at disse er i et økonomisk avhengighetsforhold som krever at USA må være i en konstant krigstilstand.

Hvordan, spør Eugene Jarecki, kan en nasjon «av folket, ved folket og for folket» være havnet i et økonomisk avhengighetsforhold som krever at landet befinner seg i en konstant krigstilstand?

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen vant i 2005 prisen for beste dokumentarfilm ved Sundance Film Festival. I 2007 vant den en Peabody Award ved Peabody Awards.

Personer som medvirker i filmen[rediger | rediger kilde]

Produsert av: Charlotte Street Films Ltd

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]