Huset med den blinde glassveranda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Huset med den blinde glassveranda er en roman av den norske forfatteren Herbjørg Wassmo, utgitt i 1981. Boka var hennes gjennombrudd, etter at hun tidligere hadde gitt ut to diktsamlinger. Hun vant Kritikerprisen for boka.

Handlingen er lagt til et øysamfunn i Vesterålen på 1950-tallet. Hovedpersonen Tora er en pike på vei inn i puberteten. Hun bor sammen med mora Ingrid og stefaren Henrik til leie i «fattighuset» Tusenhjemmet, som er huset i romanens tittel. Av andre personer i romanen er den viktigste Toras moster Rakel og hennes mann Simon.

Tora fremstår som et «vesalbarn», utsatt for omgivelsenes overgrep. Hun er tyskerunge og mobbes for dette, hun blir misbrukt seksuelt av stefaren når han har drukket, og hun føler skam og uro i møte med puberteten – en uro som moren ikke har ressurser til å hjelpe henne gjennom. Lyskreftene i Toras liv er mosteren, og lærerinna Gunn.

Romanen var den første i trilogien om Tora. Den ble videreført i Det stumme rommet (1983) og Hudløs himmel (1986). Wassmo vant Bokhandlerprisen for den andre boka, og Nordisk råds litteraturpris for den tredje. Romanen ble i en Dagbladet-serie sommeren 2006 kåret til en av de 25 beste romanene fra de siste 25 år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]