Hundorp bru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hundorp bru sett fra vestsiden

Hundorp bru er ei fagverksbru i stål som krysser Gudbrandsdalslågenfylkesvei 2352 i Sør-Fron. Brua er 200 meter lang og har tre spenn på 43,5 meter og to endespenn på 34.8 meter. Brua ble åpnet i 1925.

Da jernbanen og Hundorp stasjon ble anlagt i 1896, ble det lagt planer om bru over Lågen. Men det skulle ta nesten 30 år innen brua skulle bli åpnet. Jernbanen ville ikke bygge brua, ettersom tilførselsveiene på begge sider var bygdeveier. I 1907 var brua beregnet til å koste kr 150.000.- Dette var fire ganger et vanlig kommunebudsjett i Sør-Fron. Først i 1920 var byggeplanene og finansieringen i orden. I 1925 sto så brua ferdig.

I april 1940 ble Hundorpbrua, som de andre bruene i Fron, sprengt av engelske og norske styrker. Dette var for å hindre tyskerne i å komme over på baksida for å falle nordmenn og engelskmenn i ryggen. Brua ble provisorisk reparert og brukt til etter krigen.

I perioden mai til desember 2010 ble brua stengt for å utføre nødvendig vedlikeholdsarbeider. Den gamle stålkonstruksjonen ble forsterket. Nytt brudekke i massivtre ble lagt. Nytt rekkverk ble montert. I tillegg ble brua sandblåst og malt. Innkjøringsvegen på begge sider ble utvidet. Totalvektgrense er nå oppjustert til 60 tonn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]