Hullemaskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
To-hulls hullemaskin

En hullemaskin er en innretning til å lage hull i papirark, slik at arket kan settes inn i en ringperm.

Hullplasseringen varierer fra land til land, avhengig av hvilken standard for ringpermer som benyttes, og alt fra to til fire hull forekommer. I alle tilfelle er hullplasseringen symmetrisk om midten av arkets ene side.

I Norge benyttes standarden ISO 838. To hull med diameter 6±0,5 mm plasseres 80±0,5 mm fra hverandre og 12±1 mm fra arkets kant. ISO 838 benyttes i de fleste europeiske land, men ikke i Sverige, og heller ikke i Nord-Amerika.

En 4-hulls utvidelse av ISO 838, som dog ikke spesifiseres i selve standarden, er også vanlig for å gi en mer stabil innbindning. Denne hullplassering kalles ofte for 888, ettersom de tre hullavstandene alle er 8 cm. En del hullemaskiner tilpasset ISO 838 har en markering som gjør det mulig å benytte dem for 888-systemet, ved at man lager 2 + 2 hull i arket. Firehullspermer brukes bl.a til permer for sikkerhetsinformasjon som HMS og brannberedskap, da ark med to hull lettere revner eller blir utslitt rundt hullene ved bruk.

I Sverige brukes et 4-hullssystem som går under navnet triohålning. Dette er en nasjonal de facto-standard for Sverige. Hullavstand for de indre hullene er 70 mm og de ytre hullene er 21 mm lengre ut. (Navnet "Triohålning" kommer fra tre oppfinnere som tok patent på en ringperm kalt "Triopärmen" i 1890)

I Nord-Amerika brukes et trehullssystem med 108 mm hullavstand (4 1/4 tommer) og et tohullssystem med 70 mm hullavstand (2 3/4 tommer).