Hufvudstadsbladet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Hufvudstadsbladets logo
Hufvudstadsbladet 10. januar 1865

Hufvudstadsbladet (HBL, på folkemunne Husis) er en svenskspråklig finsk dagsavis som utgis i Helsingfors. Med et opplag på rundt 51 200 eksemplarer er avisen den største svenskspråklige avis i Finland.[1] Avisen betegnes som uavhengig, borgerlig liberal.

Hufvudstadsbladet ble grunnlagt av August Schauman og utkom første gang 5. desember 1864. I løpet av det 19. århundre ble avisen landets største. Med fremveksten av finsk som det ledende språk i Finland i det 20. århundre mistet Hufvudstadsbladet sin dominerende stilling.

I 1920 ble Hufvudstadsbladets Förlag och Tryckeri AB dannet for å drive avisen. Selskapets eier og direktør var Amos Anderson.[2] Han var dessuten sjefredaktør i årene 19281936. Foreningen Konstsamfundet som ble dannet av Anderson i 1940, overtok eierskapet i 1945 og har vært eneeier av avisen siden.[3] Fra 2008 utøves eierskapet gjennom mediehuset KSF Media. Mediehuset eier også lokalavisene Västra Nyland, Borgåbladet og Östra Nyland.

Avisen gikk over fra fullformat til tabloidformat i 2004 og kommer ut syv dager i uken. Nyhetene publiseres også på avisens nettside. I den europeiske avisdesignkonkurransen European Newspaper Award i 2006 oppnådde avisen tittelen Europas best designede avis.

Rundt en tredjedel av avisens lesere antas å være finskspråklige fra tospråklige hjem.

Sjefredaktør fra 2008 er Hannu Olkinuora.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]