Hu Xiansu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Hu Xiansu (til venstre) og Hu Shih

Hu Xiansu (forenklet kinesisk: 胡先骕; tradisjonell kinesisk: 胡先驌; pinyin: Hú Xiānsù; Wade–Giles: Hu Hsien-Hsu, født 24. mai 1894 i Nanchang i provinsen Jiangxi i Kina, død 16. juli 1968 i Beijing) var en kinesisk botaniker og innflytelsesrik tradisjonell lærd. Han var grunnleggeren av plantetaksonomi i Kina og en pioner innen moderne botanisk forskning i landet.

Sammen med sine kolleger i Det kinesiske vitenskapsselskap ble Hu en nøkkelleder for landets første biologiske forskningssenter, og spilte en viktig rolle vor grunnleggelsen av Kinas botaniske selskap. Han opprettet landets første botaniske forskningsplantasje på Lufjellet i provinsen Jiangxi, og satte i gang en storstilt kartlegging av kinesisk flora.

Mellom 1940 og 1944 var han grunnleggende president for Det nasjonale Chung Cheng-universitet (senere kjent som Det nasjonale Nanchang-universitet). I 1940-årene spilte han en nøkkelrolle, sammen med Wan Chun Cheng, ved identifiseringen og navngivningen av urtre (Metasequoia glyptostroboides), som tidligere bare var kjent fra fossiler. Det skjedde i fylket Wan i daværende Sichuan.

I 1950-årene var Hu åpent kritisk til Lysenkos antimendelianske arvelære og jordbruksteknikker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]