Hradčany

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hradčany
Hradschin-fullview.jpg
StatusBydel
Areal1,52 km²[1]
Befolkning2 079[2] (2011)
Bef.tetthet1 372,28 innb./km²
Høyde o.h.250 meter

Hradčany
50°05′22″N 14°23′50″Ø

Hradčany er en av Prahas bydeler. Den ligger på et høydedrag vest for elva Vltava, like nord for Malá Strana. Det er i Hradčany at borgen i Praha ligger, og navnet betyr også «Borgkvarteret». Tsjekkias president residerer i Prahas borg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Borgen i Praha ble grunnlagt på 900-tallet, og bebyggelsen rundt oppstod på 1300-tallet. Kvarteret ble delvis ødelagt under Husitterkrigene på 1400-tallet, samt en voldsom brann i 1541. Deretter foregikk omfattende nybygging som gjør at kvarteret fremstår som det gjør i dag.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Hradčanys altdominerende sentrum er borgen, som ligger med utsikt over store deler av elva og byen. Men i kvarteret finnes også andre bemerkelsesverdige bygninger, herunder Šternbergpalasset, som er en avdeling av Nasjonalgalleriet i Praha og inneholder en samling av eldre europeiske kunstverk av blant andre Rembrandt, Dürer og Goya. Også den store St. Vituskatedralen finnes i Hradčany. Et annen markant bygg er Loreta, en helligdom oppført av katolikker under tredveårskrigen, som en motvekt mot den protestantiske fremgang. Helligdommen har vært et yndet pilegrimsmål, og har et klokkespill fra 1694 som fortsatt spiller hver time.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]